duminică, februarie 25, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 15 IULIE ÎN ISTORIE

15 IULIE ÎN ISTORIE

Ziua mărcii poştale româneşti este sărbătorită la 15 iulie, dată la care, în anul 1858, au fost tipărite primele mărci poştale româneşti, în Moldova, potrivit site-ului romfilatelia.ro.

 

Intitulată „Cap de bour”, emisiunea era formată din patru valori: 27, 54, 81 şi 108 parale.

A intrat în circulaţie la 22 iulie/3 august 1858, iar la 31 octombrie 1858 a fost retrasă, se arată în volumul ”Istoria României în date” (2003).

Evenimentul avea loc la 18 ani după apariţia, în Marea Britanie, a celui dintâi timbru de pe mapamond, cunoscut în lumea filateliştilor cu denumirea ”Black Penny”.

Marca poştală a avut un puternic impact în ţara noastră, iar în perioada de domnie a lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), a intrat în spaţiul românesc un nou obicei, cel al colecţionării mărcilor poştale.

Atât colecţionarii cât şi comercianţii de tutun vindeau mărci poştale, respectiv Capul de Bour, Principatele Unite sau Cuza.

În scurt timp, au început să fie înfiinţate diverse societăţi sau cluburi filatelice, cu o activitate mai intensă la începutul secolului al XX-lea, care satisfăceau nevoia de comunicare şi de schimburi dintre colecţionari, menţionează site-ul romfilatelia.ro

 

1.În 1099, Ierusalimul este cucerit după lupte sângeroase în care cruciații sunt conduși de Godefroy de Bouillon.

Godefroy de Bouillon a fost un cavaler medieval, unul dintre liderii Primei Cruciade din 1096 până la moartea sa.

Din 1076 a fost Senior de Bouillon, domeniu de unde și-a luat numele, iar din 1087 a fost Duce al Lotharingiei Inferioare.

După Asediul Ierusalimului din 1099, Godefroy a devenit primul suveran al Regatului Ierusalimului, dar nu a folosit titlul de „Rege”.

Sursa Wikipedia

 

2.În 1799, Piatra din Rosetta este descoperită în orașul egiptean Rosetta, de căpitanul francez Pierre-François Bouchard.

Piatra din Rosetta este o stelă egipteană, datând din anul 196 î.Hr., din timpul domniei regelui Ptolemeu al V-lea, care are trei inscripții ale aceluiași text în trei limbi antice diferite.

Ea a fost sculptată din granodiorit, în perioada elenistică.

Sursa Wikipedia

 

3.În 1888, stratovulcanul Muntele Bandai a erupt omorând aproximativ 500 de oameni, în prefectura Fukushima, Japonia.

Stratovulcan sau un vulcan compozit sau un vulcan format din multiple straturi, este termenul larg folosit care desemnează un vulcan înalt, conic, compus din straturi multiple de lavă solidificată, tefră și cenușă vulcanică.

Vulcanii din această categorie sunt caracterizați de pante relativ abrupte și explozii puternice care au loc periodic.

Lava care curge în timpul erupțiilor din acești vulcani are o vâscozitate ridicată, răcindu-se, respectiv solidificându-se relativ repede și, ca atare, nestrăbătând un drum prea lung pe panta vulcanului.

Sursa magmatică a startovulcanilor este caracterizată ca fiind acidă sau bogată în silicați( SiO2 ).

Sursa Wikipedia

 

4.În 1962, reprezentativa feminină de handbal a României a cucerit titlul suprem la cea de-a doua ediție a Campionatului Mondial, desfășurat în România, între 8 și 15 iulie.

Campionatul Mondial de Handbal Feminin din 1962 a fost a II-a ediție a turneului organizat Federația Internațională de Handbal și a avut loc în perioada 7 iulie-15 iulie 1962, în România.

Țara gazdă a câștigat campionatul după ce a învins în finală Danemarca cu scorul de 8 – 5 și a devenit pentru prima dată campioană mondială.

Ediția din 1962 a fost singura dată când România a găzduit un turneu final al Campionatului Mondial.

Toate meciurile s-au desfășurat în aer liber, pe terenuri cu zgură, la lumina zilei, în doua reprize a câte 20 de minute fiecare.

La București s-a jucat pe un teren amenajat în potcoava tribunei a II-a a Stadionului Republicii.

Sursa Wikipedia

5.În 1973, la Roma, tânărul în vârstă de 17 de ani, John Paul Getty III a fost răpit.

Autorii au cerut o răscumpărare de 17 milioane de lire sterline.

Bunicul său, miliardarul Jean Paul Getty a refuzat plata și a primit un plic conținând o șuviță de păr și o ureche umană.

În cele din urmă bunicul a negociat recompensa la suma de 2 milioane de lire sterline, iar Getty III a fost găsit viu în sudul Italiei, pe 15 decembrie 1973.

Sursa Wikipedia

 

6.În 2016, pe 15 iulie are loc o lovitură de stat în Turcia organizată de un grup de militari din cadrul Forțelor armate.

La 15 iulie 2016 a avut loc o tentativă eșuată de lovitură de stat în Turcia organizată de Consiliul Păcii, un grup de militari din cadrul Forțelor armate ale Turciei.

Lovitura de stat a fost confirmată atât de prim-ministrul Binali Yıldırım, cât și de președintele Recep Tayyip Erdoğan care a chemat populația în stradă.

Șeful Statului Major Hulusi Akar a fost luat ostatic, apoi a fost eliberat.

Peste 290 de persoane au fost ucise la Ankara și Istanbul în timpul confruntărilor.

Sursa Wikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Crestinii și atitunea pozitivă a vieții pe pământ

Crestinii și atitunea pozitivă a vieții pe pământ. Pentru mulți creștini, atitudinea pozitivă față de viața pe pământ este o parte integrantă a credinței...

Care sunt cele mai importante calități ale unui partener creștin?

Care sunt cele mai importante calități ale unui partener creștin? Calitățile unui partener creștin pot contribui la o relație sănătoasă și profundă, bazată pe...