15 APRILIE ÎN ISTORIE

Știați că astăzi este Ziua Mondială a Artei – World Art Day?

Aceasta este marcată ca o recunoaştere a contribuţiei oamenilor de artă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale.

Ziua, sărbătorită pentru prima dată în 2012, a fost instituită la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale a Artei, în cadrul celei de a XVII-a Adunări generale de la Guadalajara, Mexic.

Data a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului și umanistului italian Leonardo da Vinci (15 apr.1452 – 2 mai 1519), considerat un simbol al liberei exprimări, un vizionar în lumea artelor.

El este și autorul celebrului adagiu „În viață, frumusețea dispare. În artă, nu”

1.Pe 15 aprilie 1912, vasul britanic de pasageri Titanic se scufundă în Atlanticul de Nord la ora 2:20 a.m., la două ore și 40 de minute după coliziunea cu un iceberg.

Din cei 2.227 de pasageri plus echipaj aflați la bord numai 770 vor supraviețui.

Foto Wikipedia

2.În 1918, bojdeuca din Iași a lui Ion Creangă a fost declarată muzeu, devenind prima casă memorială din România.

Bojdeuca lui Ion Creangă este o casă din cartierul Țicău, Iași, în care a locuit între anii 1872 și 1889 marele povestitor Ion Creangă.

Pragul acestei case a fost trecut și de Mihai Eminescu, bun prieten al lui Creangă.

Căsuța, având două camere dispuse de o parte și de alta a unui antreu, a devenit muzeu memorial la 15 aprilie 1918, restaurări având loc în anii 1942 și 1985.

Bojdeuca lui Ion Creangă este prima casă memorială din România.

Primul muzeograf care a prezentat Bojdeuca celor ce veneau să o viziteze a avut dreptul să locuiască în mica bucătărioară din stânga intrării, împreună cu soția, trei copii și bunica.

Foto Wikipedia

3.În 1945, în timpul celui de-all doilea Război Mondial, trupele britanice au eliberat deținuții din lagărul de concentrare Bergen-Belsen.

Lagărul de concentrare Bergen-Belsen a fost un lagăr de concentrare și exterminare nazist situat la sud-vest de orașul Bergen, lângă Celle, landul Saxonia Inferioară (în germană Land Niedersachsen), în nordul Germaniei.

Conceput inițial pentru prizonierii de război, apoi pentru evrei deținuți pentru eventuale schimburi de prizonieri, el a devenit un lagăr de repartiție a evreilor spre alte lagăre.

Foto Wikipedia

4.Pe 15 aprilie 2013, două bombe au explodat lângă linia de sosire la maratonul din Boston, Massachusetts, omorând cel puțin trei persoane și rănind alte 183.

Atentatul de la maratonul din Boston a avut loc luni, 15 aprilie 2013, ora locală 14:45, când două bombe au fost detonate în apropierea liniei de sosire a maratonului din Boston, statul Massachusetts, Statele Unite ale Americii.

Cele două explozii s-au produs aproape simultan la o distanță 15 – 20 metri una de cealaltă, 3 persoane au decedat, iar alte 183 au fost rănite.

O a treia explozie a avut loc la Biblioteca J.F. Kennedy din Boston, după aproximativ două ore.

Foto Wikipedia

5.În 2019, pe 15 aprilie, un incendiu masiv a cuprins Catedrala Notre-Dame din Paris.
Acoperișul și turla principală s-au prăbușit.

Incendiul de la catedrala „Notre-Dame de Paris” a fost un incendiu violent care s-a declansat în interiorul catedralei „Notre-Dame de Paris”, în seara zilei de 15 aprilie 2019.

Luând rapid o mare amploare, flăcările au distrus în întregime turnul-fleșă, care s-a prăbușit, cât și o mare parte din acoperiș precum și șarpanta monumentului.

Mulțumită intervenției a sute de pompieri, structura globală a edificiului și cele două turnuri au fost cruțate, însă pagubele sunt considerabile.

Intervenția câtorva sute de pompieri, până în dimineața zilei următoare, a putut să salveze structura globală a edificiului, cele două turnuri precum și fațada de apus.

Totuși, stricăciunile și pierderile sunt considerabile, atât în interiorul cât și în exteriorul monumentului.

Incendiul a provocat o emoție foarte puternică, atât în Franța, cât și în întreaga lume, precum și o importantă acoperire mediatică.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a descris incendiul ca fiind unul „groaznic”.

Insula Île de la Cité, pe care se află catedrala Notre-Dame, a fost evacuată.

În aceeași seară, președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, a anunțat reconstrucția catedralei.

Foto Wikipedia

ULTIMELE ARTICOLE