joi, februarie 22, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 13 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

13 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

An de an, la 13 februarie, este marcată Ziua Mondială a Radioului – World Radio Day – în semn de apreciere pentru acest influent mijloc de informație și cultură. Această zi a fost proclamată la 3 noiembrie 2011, de către cea de-a 36-a Conferinţă generală a UNESCO, ratificată de Adunarea Generală a UNESCO din decembrie 2012 şi marchează prima emisie a postului de radio al Națiunilor Unite, în anul 1946, cu 75 de ani în urmă.

 

Sursa radiochisiunau.md

Prima idee privind o Zi Mondială a Radioului a fost formulată în ianuarie 2008, de preşedintele Academiei Spaniole de Radio, Jorge Álvarez, printr-o scrisoare remisă directorului general al UNESCO, Koichirō Matsuura.

  • La 13 februarie 1946 se difuza prima emisie a postului de radio al Națiunilor Unite.
  • Iniţiativa unei sărbători mondiale a aparţinut Academiei Spaniole de Radio. Delegația Permanentă a statului iberic la UNESCO a prezentat în mod oficial propunerea în septembrie 2011, iar o lună mai târziu, în cadrul Conferinței generale a UNESCO, a fost aprobată instituirea Zilei Mondiale a Radioului.

Radioul rămâne, și în zilele noastre, modalitatea de informare care ajunge la cea mai largă audiență la nivel mondial și în cel mai scurt timp posibil.

Sursa bucurestifm

 

13 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

 

1542: Catherine Howard, a cincea soție a lui Henric al VIII-lea al Angliei, este executată pentru adulter.

Sursa Wikipedia

1575: Henric al III-lea al Franței este încoronat la Rheims și se căsătorește cu Louise de Lorena în aceeași zi.

Sursa Wikipedia

 

1633: Galileo Galilei ajunge la Roma pentru procesul său în fața Inchiziției.

Sursa Wikipedia

1660: Odată cu moartea regelui Carol al X-lea Gustav al Suediei, guvernul suedez începe să caute pacea cu dușmanii Suediei din Al Doilea Război Nordic – ceea ce Carol refuzase. Cum fiul și succesorul său, Carol al XI-lea are doar patru ani, o regență conduce țara până în anul 1672.

Sursa Wikipedia

1853: Medicul și ortopedul Charles Gabriel Pravaz a inventat seringa.

Sursa momenteistorice.ro

1867: Dunărea Albastră, a compozitorului Johann Strauss, a fost prezentată în premieră la Viena, Austria.

Sursa Wikipedia

1895: A fost brevetat Cinematograful Lumiere, aparat de filmat, de proiecție și de copiat, realizat de frații Louis și Auguste Lumiere. Prima proiecție publică comercială a avut loc la 28 decembrie 1895, la Paris.

Sursa Wikipedia

SourceWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Cum poți recunoaște AVC-ul? Primele semne!

Un accident vascular cerebral (AVC) poate fi o afecțiune gravă și este important să poți recunoaște semnele timpurii pentru a solicita imediat ajutor medical...

Valentine’s Day – o zi a iubirii, nu altă zi a violenței

Măsurând sintagmele populare spuse la nervi sau apăsat, bizare sau ciudate le includem în bagajul nostru verbal și comportamental: ,,Iubirea naște violență”? ,,Eu te-am...