An de an, la 13 februarie, este marcată Ziua Mondială a Radioului – World Radio Day – în semn de apreciere pentru acest influent mijloc de informație și cultură. Această zi a fost proclamată la 3 noiembrie 2011, de către cea de-a 36-a Conferinţă generală a UNESCO, ratificată de Adunarea Generală a UNESCO din decembrie 2012 şi marchează prima emisie a postului de radio al Națiunilor Unite, în anul 1946, cu 75 de ani în urmă.
Prima idee privind o Zi Mondială a Radioului a fost formulată în ianuarie 2008, de preşedintele Academiei Spaniole de Radio, Jorge Álvarez, printr-o scrisoare remisă directorului general al UNESCO, Koichirō Matsuura.
- La 13 februarie 1946 se difuza prima emisie a postului de radio al Națiunilor Unite.
- Iniţiativa unei sărbători mondiale a aparţinut Academiei Spaniole de Radio. Delegația Permanentă a statului iberic la UNESCO a prezentat în mod oficial propunerea în septembrie 2011, iar o lună mai târziu, în cadrul Conferinței generale a UNESCO, a fost aprobată instituirea Zilei Mondiale a Radioului.
Radioul rămâne, și în zilele noastre, modalitatea de informare care ajunge la cea mai largă audiență la nivel mondial și în cel mai scurt timp posibil.
13 FEBRUARIE ÎN ISTORIE
1542: Catherine Howard, a cincea soție a lui Henric al VIII-lea al Angliei, este executată pentru adulter.
1575: Henric al III-lea al Franței este încoronat la Rheims și se căsătorește cu Louise de Lorena în aceeași zi.
1633: Galileo Galilei ajunge la Roma pentru procesul său în fața Inchiziției.
1660: Odată cu moartea regelui Carol al X-lea Gustav al Suediei, guvernul suedez începe să caute pacea cu dușmanii Suediei din Al Doilea Război Nordic – ceea ce Carol refuzase. Cum fiul și succesorul său, Carol al XI-lea are doar patru ani, o regență conduce țara până în anul 1672.
1853: Medicul și ortopedul Charles Gabriel Pravaz a inventat seringa.
1867: Dunărea Albastră, a compozitorului Johann Strauss, a fost prezentată în premieră la Viena, Austria.
1895: A fost brevetat Cinematograful Lumiere, aparat de filmat, de proiecție și de copiat, realizat de frații Louis și Auguste Lumiere. Prima proiecție publică comercială a avut loc la 28 decembrie 1895, la Paris.