8.5 C
București
miercuri, 10 august 2022
Acasă Articole Ziua de azi 14 IUNIE ÎN ISTORIE

14 IUNIE ÎN ISTORIE

În fiecare an la data de 14 iunie se celebrează în întreaga lume Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, prilej pentru a crește gradul de conștientizare asupra necesității condițiilor de siguranță în donarea de sânge și a mulțumi donatorilor voluntari de sânge pentru gestul lor de a salva vieți fără a aștepta o recompensă în schimb.

 

Prima Zi Mondială a Donatorului de Sânge s-a sărbătorit în 2004 la Johannesburg, Africa de Sud.

Această zi a fost aleasă de Organizația Mondială a Sănătății ca un omagiu, în amintirea imunologului austriac Karl Landsteiner, laureat al premiului Nobel pentru medicină în anul 1930 pentru descoperirea grupelor de sânge AB0.

Sursa providenta

 

14 IUNIE ÎN ISTORIE

1848: Unirea guvernelor constituite la Islaz și București și formarea Guvernului provizoriu al Revoluției de la 1848.

Sursa Wikipedia

1880: România și Statele Unite ale Americii au stabilit relații diplomatice, la nivel de agenție diplomatică, pentru ca două luni mai târziu acestea să fie ridicate la nivel de legație.

Relațiile diplomatice au fost întrerupte la 12 decembrie 1941 și au fost reluate, la 7 februarie 1946, la nivel de legație. La 1 iunie 1964, relațiile diplomatice dintre cele două țări au fost ridicate la nivel de ambasadă.

Sursa Digi24

1935: În portul Constanța sosește vasul “Prințesa Maria” cu rămășițele pământești ale lui Dimitrie Cantemir și cu câteva arhive din Tezaurul României care a fost trimis la Moscova în timpul Primului Război Mondial.

Arhivele au constat în registrele contabile ale unor bănci, state de servicii ale funcționarilor Ministerului Agriculturii, bancnote românești tipărite în 1917 la Moscova și nici un document istoric.

Sursa Wikipedia

1941: Al Doilea Război Mondial: A patra deportare majoră a polonezilor către Siberia: 300.000 dintre aceia ce evitaseră deportările precedente și copii din taberele de vară și orfelinate.

Sursa Wikipedia

1967: China testează prima sa bombă cu hidrogen.

Sursa pro TV

1990: Urmare a evenimentelor din 13 iunie, circa 10.000 de mineri din Valea Jiului au descins în București pentru a „restabili ordinea”.

Au fost atacate sediile partidelor din opoziție, lideri ai acestora, facultăți, studenți (14-15 iunie 1990).

Sursa RFI Romania

1991: La intrarea în Parcul Libertății din București a fost ridicată o cruce în memoria victimelor din 13-15 iunie 1990.

Sursa Google

 

SourceWikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.ULTIMELE ARTICOLE

Primarul Capitalei, despre taxarea parcărilor din București: ”Scopul este de a elibera zone foarte aglomerate”

Nicuşor Dan a reiterat, în cadrul unei emisiuni, faptul că din 15 august vom fi amendaţi toţi cei care parchează pe aşa-numitele „locurile albastre”...

Ministrul Sănătății revine asupra subiectului pastilelor de iod

Întrebat, luni, dacă există cerere pentru pastilele de iod, Alexandru Rafila a răspuns: „Există cerere mai mare, mai mică, nu știu să vă spun....

Președintele interimar al Senatului: ”La acest moment, situaţia este una stabilă”

Întrebată de ziarişti, la Palatul Parlamentului, dacă ministrul Energiei, Virgil Popescu, a gestionat bine criza energetică, Gorghiu a afirmat că acesta şi-a asumat o...

Ministrul de Externe din Irlanda: ”Vrem să sprijinim țări precum România”

”În primul rând, cred că putem vedea că agresiunea rusă în Ucraina, ilegalitatea acestui război schimbă arhitectura de securitate a continentului european. Nu m-am...