miercuri, septembrie 18, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 14 AUGUST ÎN ISTORIE

14 AUGUST ÎN ISTORIE

Pe 14 august 1996 se stingea din viață dirijorul și compozitorul român, membru de onoare al Academiei Române, Sergiu Celibidache.

Sergiu Celibidache s-a născut în 1912, la Roman. Tatăl, Demostene, de origine greacă (Celibidaki), născut în județul Covurlui (Galați), a fost ofițer de cavalerie, prefect al Iașului, și, începând cu 1922, ajutor de primar al aceluiași oraș, iar mama, Maria, născută Brăteanu, în Roman, a fost profesoară de chimie.

La șase luni de la nașterea sa, familia Celibidache se mută la Iași.

La vârsta de 4 ani, Sergiu Celibidache începe sa cânte la pian. A studiat matematica, filosofia și muzica în Iași, iar după despărțirea de familia sa își continuă studiile la București și Paris.

În 1936 pleacă la Berlin unde studiază la Academia de Muzică, având ca profesori pe Walter Gmeindl și Heinz Tiessen (compoziție), Fritz Stein (arta dirijatului).

În același timp audiază cursurile de filosofie ale lui Eduard Spranger (psihologie) și Nicolai Hartmann (metafizică).

Abia sfârșite studiile, devine în 1945 dirijor pro tempore al faimoasei Orchestre Filarmonice din Berlin, întrucât directorul acesteia, Wilhelm Furtwängler, fusese suspendat din funcție, fiind suspectat de a fi colaborat cu regimul nazist.

Până în 1952, când Furtwängler, reabilitat, redevine șef al orchestrei, Celibidache dirijează peste 400 concerte cu orchestra filarmonică din Berlin, impunându-se ca personalitate muzicală de o excepțională exigență artistică, totuși nu totdeauna comod ca stil de dirijare pentru componenții orchestrei dirijate.

 

1.În 1880 se finalizează construcția Catedralei din Köln, cel mai cunoscut reper din Köln, Germania.

Domul din Köln (în germană Kölner Dom) este un monument istoric și de arhitectură, catedrală a Arhiepiscopiei romano-catolice de Köln, una din cele mai vechi episcopii din Germania.

Patronul protector al domului este Sfântul Petru.

Această catedrală este cea mai mare biserică din Germania și este considerată a fi și cea mai mare din Europa de Nord, și una dintre cele mai mari din lume.

Catedrala din Köln a fost construită între anii 1248-1473 și este un important loc de pelerinaj.

Actuala catedrală a fost construită din ordinul arhiepiscopului Konrad von Hochstaden, pe locul uneia din secolul al VIII-lea.

Sursa Wikipedia

 

2.În 1893, Franța devine prima țară care introduce numere de înmatriculare auto.

Numărul de înmatriculare auto este o plăcuță realizată din metal sau plastic care se atașează unui autovehicul pentru ca acesta să poată fi identificat cu ușurință.

Plăcuțele conțin un cod (poate fi format atât din litere cât și din cifre) care este unic pentru fiecare vehicul.

Sursa Wikipedia

 

3.În 1916, (14/27 august) România a declarat război Austro-Ungariei, intrând în Primul Război Mondial, de partea Antantei.

Participarea României la Primul Război Mondial cuprinde totalitatea măsurilor și acțiunilor de ordin politic, diplomatic și militar desfășurate de statul român, singur sau împreună cu aliații, între 13/28 iulie 1914 și 28 octombrie/11 noiembrie 1918, în vederea atingerii scopului politic principal al participării la război – realizarea statului național unitar român.

Din punct de vedere al statutului de beligeranță, România a fost pe rând:

  • țară neutră în perioada 13/28 iulie 1914 – 14/27 august 1916,
  • țară beligerantă de partea Antantei în perioada 14/27 august 1916 – 26 noiembrie/9 decembrie 1917,
  • în stare de armistițiu în perioada 27 noiembrie/10 decembrie 1917 – 24 aprilie/7 mai 1918,
  • țară necombatantă în perioada 24 aprilie/7 mai 1918 – 26 octombrie/9 noiembrie 1918,
  • țară beligerantă de partea Antantei în perioada 26 octombrie/9 noiembrie 1918 – 28 octombrie/11 noiembrie 1918.

Sursa Wikipedia

 

4.În 1941 se semnează Carta Atlanticului, un document prin care Anglia și SUA și-au declarat țelurile politice comune.

URSS a aderat la principiile cartei în septembrie 1941.

Carta Atlanticului (în engleză Atlantic Charter) a fost un document semnat de președintele SUA, F. D. Roosevelt, și de premierul britanic, W. Churchill, la 14 august 1941, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Declarația stipula că cele două state nu urmăresc extinderea teritorială și proclama dreptul la autodeterminare al popoarelor care fuseseră lipsite de acest drept și a contribuit la consolidarea coaliției antihitleriste.

Sursa Wikipedia

 

5.În 1945, Philippe Pétain, șeful regimului de la Vichy, este condamnat de un tribunal francez la moarte prin împușcare.

Charles de Gaulle îi va comuta sentința la închisoare pe viață, datorită vârstei înaintate și a meritelor din timpul Primului Război Mondial.

Philippe Pétain a fost un mareșal al Franței care a ocupat funcția de șef al statului în Regimul de la Vichy (Chef de l’État Français) din 1940 până în 1944.

Pétain, care în 1940 avea 84 de ani, a fost cel mai în vârstă șef al statului francez din toate timpurile.

Erou din Primul Război Mondial, acțiunile sale din timpul celui de-al Doilea Război Mondial l-au adus în fața tribunalului care l-a condamnat la moarte cu anularea drepturilor și onorurilor civice și militare pentru înaltă trădare și colaboraționism cu Germania Nazistă.

Condamnarea la pedeapsa capitală a fost comutată de Charles de Gaulle în închisoare pe viață.

În zilele noastre, Pétain este considerat un trădător, iar pétainisme este un termen peiorativ folosit pentru definirea unui anumit tip de politică reacționară.

Sursa Wikipedia

 

6.În 1994, teroristul internațional Ilich Ramírez Sánchez, cunoscut sub numele de Carlos, este arestat în Sudan și extrădat în Franța.

Ilich Ramírez Sánchez, cunoscut mai ales după numele Carlos Șacalul, este un venezuelan condamnat la închisoare pe viață pentru crimă în Franța și care a colaborat cu organizații comuniste, naționaliste arabe și islamiste.

Botezat după Vladimir Ilici Lenin de către tatăl său marxist, Ramírez Sánchez s-a alăturat mișcării de tineret a Partidului Comunist din Venezuela.

El s-a înscris la o universitate din Moscova celebră pentru recrutarea de tineri comuniști străini.

În 1970, s-a oferit voluntar în Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei.

În Liban, și-a terminat pregătirea la o școală la care predau militari irakieni.

SourceWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Despre bani cu copiii noștri

Despre bani cu copiii noștri. Trăim într-o lume în continuă schimbare, unde deciziile economice și financiare influențează în mod direct calitatea vieții. Astfel educația...

Adoptarea unui stil de viață economic sănătos

Adoptarea unui stil de viață economic sănătos. În contextul actual, marcat de instabilitate economică și de creșterea costurilor vieții, adoptarea unui stil de viață...

De ce e bine să mâncăm castraveți?

De ce e bine să mâncăm castraveți? Castraveții sunt legume răcoritoare și hidratante. Sunt apreciate pentru versatilitatea lor în bucătărie și pentru numeroasele beneficii...

Astmul și prevenirea apariției sale

Astmul și prevenirea apariției sale. Astmul este o afecțiune cronică a căilor respiratorii. Este caracterizată prin inflamația și îngustarea acestora, care duce la dificultăți...