Marcată pe 14 aprilie, Ziua mondială a bolii Chagas supune atenţiei suferinţa pe care o provoacă această maladie, solicitând un acces nelimitat şi echitabil la servicii şi asistenţă medicală pentru toţi cei afectaţi de această boală, la recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Cunoscută şi sub numele de tripanosomiază americană, boala Chagas este o parazitoză tropicală cauzată de Trypanosoma cruzi.
Din cauza progresiei lente şi a prezentării clinice frecvent asimptomatice este considerată o „afecţiune silenţioasă”, dar şi „redusă la tăcere” din cauza răspândirii sale mai ales în mediile sărace, care cu greu îşi fac cunoscute problemele şi nu dispun întotdeauna de acces la asistenţă medicală, potrivit www.who.int.
Fără tratament, boala Chagas poate duce la afecţiuni cardiace şi digestive grave şi poate deveni fatală. De aceea este esenţial ca populaţia să cunoască manifestările acesteia pentru o diagnosticare cât mai rapidă a bolii în vederea începerii unui tratament adecvat şi, totodată, pentru a întrerupe transmiterea acesteia.
Marcată pentru prima dată în 2020, la iniţiativa OMS, Ziua mondială a bolii Chagas a pus accentul pe creşterea gradului de conştientizare şi cunoaşterea profilului acestei boli tropicale neglijate, care este adesea diagnosticată în stadii tardive.
14 APRILIE ÎN ISTORIE
1758: Rinocerul Clara, care timp de 17 ani a făcut turul Europei, moare la Londra. Acesta este primul rinocer care a făcut demonstrații în captivitate.
1816: Bussa, sclav în Barbados, stăpânit de britanici, conduce o rebeliune a sclavilor. Pentru aceasta, este amintit ca primul erou național din Barbados.
1828: Lexicograful și publicistul american Noah Webster și-a însușit drepturile de autor ale primei ediții a dicționarului care-i poartă numele.
1849: Kossuth Lajos proclamă Ungaria stat independent, dar intervenția habsburgică și țaristă duce la înăbușirea în sânge a revoluției declanșate la 15 martie 1848.
1865: În timpul unui spectacol de teatru la Washington DC, sudistul John Wilkes Booth trage asupra președintelui Abraham Lincoln și, conform unor martori rostește motto-ul statului Virginia: „Sic sempre tyrannis!”.
În aceeași seară, conspiratorul lui Booth pătrunde în casa secretarului de stat William H. Seward și îl rănește grav, dar nu fatal. A doua zi, Lincoln moare în urma rănilor.
1944: Nava britanică Fort Stikine, încărcată cu explozivi și muniție, explodează în portul Bombay, India. Numărul de morți a fost de 231 personal de serviciu și port, cu 476 răniți.
Victimele civile au depășit 500 de morți, iar 2.408 au fost tratați în spital. În afară de Fort Stikine alte 16 nave au fost scufundate sau avariate grav.
2018: Statele Unite, Marea Britanie și Franța au lansat 103 rachete de croazieră împotriva Siriei, ca răspuns la un atac chimic atribuit administrației Bashar al-Assad, și în care au fost ucise cel puțin 60 de persoane.
Rusia a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a se discuta despre „acțiunile de agresiune ale Statelor Unite și ale aliaților lor”