13 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

Ziua pompierilor, marcată anual la 13 septembrie, aminteşte de actul eroic al pompierilor militari, conduşi de locotenentul Pavel Zăgănescu în lupta din Dealul Spirii, împotriva trupelor otomane, pentru apărarea Revoluţiei de la 1848.

Spiritul revoluţionar care a cuprins Franţa la începutul anului 1848 a declanşat acţiuni similare în restul Europei, inclusiv în Principatele Române.

În Ţara Românească, Revoluţia s-a declanşat în iunie 1848.

Pentru a înăbuşi Revoluţia, trei luni mai târziu, la 13 septembrie 1848, trupele otomane conduse de generalul Fuad Paşa au intrat în Bucureşti, potrivit volumului „Istoria României în Date” (2003).

Cu o zi înainte, respectiv la 12 septembrie 1848, Locotenenţa Domnească dăduse ordin colonelului Radu Golescu, comandant al Regimentului 2 Infanterie şi şef al garnizoanei Capitalei, să deplaseze, în ziua următoare, subunităţile în Dealul Spirii, pentru a participa la primirea unei coloane otomane formate din aproape 6.000 de ostaşi, potrivit site-ului oficial www.isualba.ro.

 

1.În 1541, după trei ani de exil, Jean Calvin se întoarce la Geneva pentru a reforma biserica sub corpul unei doctrine cunoscute sub numele de calvinism.

Jean Calvin, sau pur și simplu Calvin a fost un reformator religios francez.

Alături de Martin Luther, a fost unul din inițiatorii Reformei protestante, în opoziție cu anumite dogme și ritualuri ale Bisericii Catolice romane.

Calvin a dezvoltat o doctrină – Calvinismul – relativ diferită de aceea a lui Luther, în special în ceea ce privește practicarea cultului, considerată o radicalizare a luteranismului.

Sursa Wikipedia

2.În 1584, în Spania se finalizează El Escorial, cea mai mare construcție a Renașterii mondiale.

Mânăstirea El Escorial din Spania a fost construită de Felipe II și proiectată de arhitectul șef Juan Bautista de Toledo și preluat de discipolul său Juan de Herrera.

Mânăstirea este situată la poalele muntelui Abantos din munții Sierra de Guadarrama și a fost construită din ordinul lui Filip al II-lea ca să comemoreze victoria spaniolilor în bătălia de la San Quentin 10 august 1557 asupra trupelor lui Henric II regele Franței.

Construcția mănăstirii a început în 1563 și terminată în 1584.

În interior cuprinde: Palatul lui Filip al II-lea, Palatul Borbonilor, Bazilica, Conventul, Muzeul, Biblioteca regală, Colegiul, Seminarul, Spitalul muncitorilor și Botica.

Sursa Wikipedia

3.În 1745 a fost elaborat primul „Atlas geografic al Rusiei” – prima culegere de hărți ale întregului teritoriu rusesc.

4.În 1913, moare Aurel Vlaicu în apropiere de Câmpina, în timpul unei încercări de a traversa Munții Carpați cu avionul său, Vlaicu II.

Sursa Wikipedia

5.În 1987,are loc accidentul de la Goiânia, Brazilia: Un echipament de radioterapie scos din uz este furat dintr-un spital abandonat din Goiânia, Brazilia.

În următoarele săptămâni, patru oameni mor din cauza efectelor iradierii, 28 de persoane au fost rănite, iar unele părți ale orașului au fost contaminate.

Sursa wikipedia

SourceWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Cum să abordezi clienții ...

Perioada sărbătorilor e...

Rolul familiei în planul ...

Familia ocupă un loc cent...

Istoria Zilei Recunoștinț...

Ziua Recunoștinței (Thank...

Povestea cutremurătoare a...

La doar 14 ani, Mihai fum...