luni, iulie 15, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 13 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

13 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

La 13 octombrie este aniversată Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor. Marcarea acestei zile, iniţiată din 1989 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, vizează creşterea gradului de conştientizare a riscurilor generate de dezastrele naturale precum şi a modalităţilor de reducere a acestora.

 

Această zi a fost instituită, prin Rezoluţia 64/200, din 21 decembrie 2009, a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Sursa Google

Anterior acestei rezoluţii, un alt document similar al Adunării Generale a ONU, Rezoluţia 44/236 din 22 decembrie 1989, stabilea marcarea Zilei internaţionale pentru reducerea riscului dezastrelor naturale în cea de-a doua zi de miercuri a lunii octombrie. Documentul prevedea marcarea zilei în fiecare an în cadrul Deceniului internaţional pentru reducerea dezastrelor naturale, în perioada 1990-1999, indică www.un.org.

 

La cea de-a treia Conferinţă mondială a ONU privind reducerea riscului producerii de dezastre, desfăşurată în martie 2015, în Sendai, Japonia, s-a convenit la nivel public asupra faptului că dezastrele produc pagube serioase, în principal, la nivel local şi poartă un potenţial semnificativ în provocarea de pierderi de vieţi omeneşti, precum şi serioase probleme sociale şi economice.

 

Dezastrele cu debut brusc generează deplasarea a milioane de oameni în fiecare an, conform www.un.org. În perioada 1 iulie 2009-30 iunie 2010, au fost înregistrate 394 de evenimente încadrate condiţiilor hazardului natural şi care au afectat peste 203 milioane de persoane, generând pierderi economice de 77,9 miliarde de dolari americani, potrivit https://www.preventionweb.net/.

Sursa Google

 

13 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

 

1914: Garrett Morgan inventează și patenteză masca de gaze.

Sursa Google

1972: Zborul 571 al forțelor aeriene uruguayane se prăbușește în munții Anzi, la o altitudine de 3.570 metri. Din cei 45 de pasageri, 28 supraviețuiesc accidentului. Doar 16 reușesc să reziste 72 de zile până când sunt salvați.

Sursa Wikipedia

2009: Guvernul Emil Boc a fost demis în urma moțiunii de cenzură intitulată „11 împotriva României”, inițiată de PNL și UDMR și susținută de PSD, cu 254 voturi „pentru” și 176 „împotrivă”.

A fost primul guvern din istoria României post-comuniste care a căzut în urma unei moțiuni de cenzură.

Sursa Wikipedia

2010: Accidentul minier din Copiapó, Chile se încheie după ce toți cei 33 de mineri prinși ajung la suprafață după un record de 69 de zile sub pământ.

Sursa Google

ULTIMELE ARTICOLE

Medicii neonatologi și importanța lor crucială în viața noastră

Medicii neonatologi joacă un rol esențial în îngrijirea celor mai vulnerabili pacienți: nou-născuții, în special cei prematuri sau cu probleme medicale complexe. Expertiza lor...

Cele mai importante versete din Biblie pe care să le memorezi

Selectarea celor mai importante versete din Biblie este subiectivă și poate varia în funcție de interpretare și context. Însă, iată câteva dintre versetele considerate...

Istoria reformei protestante

Reforma Protestantă, inițiată în secolul al XVI-lea, a fost un moment crucial în istoria creștinismului, marcând o schimbare profundă în peisajul religios, social și...

Ziua Malala: sărbătorirea curajului și educației pentru toți

Ziua Malala este sărbătorită anual pe 12 iulie. Pentru a onora curajul și determinarea Malalei Yousafzai în lupta pentru dreptul la educație. Această zi...