An de an, la 13 mai, românii sărbătoresc Ziua Dorului. DOR, un singur cuvânt care face cât mai multe sentimente, un cuvânt care există doar în limba română.
Inițiativa acestei zile a aparținut membrilor trupei Vunk, Ziua Dorului fiind sărbătorită pentru prima dată în anul 2015.
„Ne plângem că ne e dor de cineva sau de ceva, iar de la a recunoaște acest lucru şi până la a face ceva în acest sens este cale lungă.
Deseori, spunem că ne e dor de părinţi, dar cu greu ne găsim timp să îi sunăm”, spunea pe atunci Cornel Ilie, vocalistul trupei Vunk.
De-a lungul anilor, inițiativa s-a viralizat în mediul online. Pentru că, nu-i așa, DORUL are puterea de a uni sufletește românii din toate mediile, indiferent de vreme și vremuri.
13 MAI ÎN ISTORIE
1888: Cu pasajul din Lei Áurea („Legea de aur”), Brazilia abolește sclavia.
1905: Margareta Geertruida Zelle apare pentru prima dată în Paris, ca dansatoarea Mata Hari. Dansul ei cu vălul are un mare succes încă de la început.
1917: La Fatima, important loc de pelerinaj din Portugalia, trei copii, cu vârste între 7 și 10 ani, susțin că ar fi avut viziuni cu Fecioara Maria.
În 1930 aceste viziuni au fost recunoscute de Biserica Catolică, iar în locul respectiv s-a ridicat o biserică.
1940: Regina Wilhelmina a Țărilor de Jos își părăsește țara pentru Marea Britanie după invazia nazistă. Prințesa Juliana își duce copiii în Canada pentru siguranță.
1981: A avut loc, la Roma, tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea de către turcul Mehmet Ali Ağca.
1989: Grupuri mari de studenți ocupă Piața Tiananmen și încep greva foamei.
2000: Are loc explozia de la depozitul de artificii din Enschede, Olanda, care distruge un întreg cartier de locuințe, provocând moartea a 23 de oameni.