joi, aprilie 18, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 13 IULIE ÎN ISTORIE

13 IULIE ÎN ISTORIE

Astăzi este Ziua Contabilului Român.

Reprezentanți ai mediului de afaceri și experți contabili și contabili autorizați, cu toții joacă un rol esențial în dezvoltarea antreprenoriatului, a economiei naționale în ansamblu, iar pe 13 iulie au motiv de sărbătoare! Celebrează ziua profesiei!

Evenimentul aduce în prim plan profesia din țara noastră și importanța acesteia pentru mediul economic, pentru societate.

La 13 iulie 1921, Regele Ferdinand I al României a aprobat Legea pentru organizarea Corpului de Contabili Autorizați și Experți Contabili în România ca organism profesional independent.

Prin Decretul Regal a fost reglementată, astfel, profesia contabilă în țara noastră.

Grație acestui demers legislativ, România s-a alăturat în acele vremuri marilor puteri economice – Regatul Unit, Italia, Germania și Statele Unite ale Americii, țări în care profesia de expert contabil era legiferată și unde existau societăți de contabili oficial recunoscute.

Sursa Pixabay

 

1.În 1793, Jean Paul Marat este înjunghiat de către Charlotte Corday.

Jean-Paul Marat a fost un medic, filosof și om de știință francez de origine elvețiană cunoscut pentru implicarea sa în Revoluția franceză ca jurnalist radical și politician.

A devenit jurnalist renumit pentru tonul său feroce, atitudinea intransigentă față de noii lideri și instituții ale revoluției.

Marat a fost una dintre vocile cele mai radicale ale Revoluției Franceze.

Marat a fost asasinat de către Charlotte Corday, o simpatizantă girondistă, în timp ce lua o baie ca medicament pentru boala lui de piele.

Moartea lui Marat a devenit un simbol pentru iacobini, un fel de martiriu revoluționar, după cum reiese din celebra pictură a lui Jacques-Louis David pe tema morții sale.

Sursa Wikipedia

2.În 1897, după doar două zile în aer, expediția polară cu balonul cu gaz a cercetatorilor suedezi Salomon August Andrée, Nils Strindberg și Knut Fraenkel este forțată să aterizeze.

Abia după 30 de ani, în vara anului 1930 doi pescari de pe baleniera Bratvaag au descoperit corpurile celor trei expediționari, perfect conservate în gheață.

Șefului expediției, inginerul Andrée, îi lipsea însă capul, mâncat probabil de urși.

Sursa Wikipedia

3.În 1908, femeile concurează la Jocurile Olimpice moderne pentru prima dată.

A IV-a ediție a Jocurilor Olimpice s-a desfășurat la Londra, Anglia în perioada 27 aprilie – 31 octombrie 1908.

Deoarece oficialitățile grecești insistau în dorința ca întrecerile olimpice să aibă loc numai pe pământ grecesc, CIO a făcut o concesie și a aprobat organizarea la Atena a unei ediții jubiliare, în 1906, pentru a sărbători împlinirea a 10 ani de la reluarea Jocurilor Olimpice.

Ulterior, rezultatele înregistrate cu această ocazie au fost considerate ca neoficiale iar Olimpiada de la Londra considerată cea de-a patra ediție.

Sursa Wikipedia

4.În 1928, la concursul automobilistic de la Monthelery din Franța, Matei Ghica stabilește 8 recorduri mondiale.

5.Pe 13 iulie 1995, Republica Moldova a semnat documentele de aderare la Consiliul Europei, devenind, oficial, cel de–al 35–lea membru al organizației (Strasbourg).

Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală și regională.

A luat naștere la 5 mai 1949 și reunește toate statele democratice ale Uniunii Europene precum și alte state din centrul și estul Europei.

Este independent de Uniunea Europeană, și este diferit și de Consiliul European sau de Consiliul Uniunii Europene.

Sediul Consiliului Europei este la Strasbourg.

Sursa Wikipedia

6.În anul 2000, istoricului american de origine română Radu Florescu i s–a acordat titlul Honoris Causa al Academiei Române.

Radu Florescu a fost un istoric și profesor universitar de origine română.

Radu Florescu este autorul a numeroase articole academice și cărți referitoare la România și istoria României.

Sursa Wikipedia

7.Pe 13 iulie 2019, Simona Halep o învinge pe Serena Williams (6-2, 6-2) în finala de la Wimbledon.

Este al doilea titlu de Grand Slam câștigat și este prima jucătoare din România care câștigă turneul de la Wimbledon.

Sursa Wikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Renunță la dependența de negativism

Odată cu trecerea timpului devenim mai conștienți de faptul că viața se derulează, cu bune și cu rele, iar noi, fie îi dăm un...

Ghimbirul – condiment gustos, aromat și sănătos

Ghimbirul are numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și digestive. Este eficient în ameliorarea grețurilor, durerilor musculare și articulare, îmbunătățirea digestiei și...

Obiective turistice în Brașov pe care să nu le ratezi

Brașovul și împrejurimile sale sunt pline de atracții turistice variate, care pot satisface orice gust și interes. În Brașov, puteți începe explorarea cu Piața...

”Nu ai success pentru că te prefaci!”

Poate că ai auzit de expresia „Tonul face muzica”, dar te-ai gândit vreodată cât este de important să înveți să comunici pentru a avea...