Acasă Articole Noutăți 13 FEBRUARIE ...

13 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

Pe 13 februarie este marcată Ziua Mondială a Radioului – World Radio Day – în semn de apreciere pentru acest influent mijloc de informație și cultură. Această zi a fost proclamată la 3 noiembrie 2011, de către cea de-a 36-a Conferinţă generală a UNESCO, ratificată de Adunarea Generală a UNESCO din decembrie 2012 şi marchează prima emisie a postului de radio al Națiunilor Unite, în anul 1946.

Prima idee privind o Zi Mondială a Radioului a fost formulată în ianuarie 2008, de preşedintele Academiei Spaniole de Radio, Jorge Álvarez, printr-o scrisoare remisă directorului general al UNESCO, Koichirō Matsuura.
Pe 20 septembrie 2010, ca urmare propunerii spaniole, pe agenda Comitetului Executiv al UNESCO a fost inclus subiectul proclamării Zilei Mondiale a Radioului, iar iniţiativa a fost aprobată la 29 septembrie 2011, moment în care UNESCO a lansat o largă consultare cu organizaţii ale audiovizualului publice, private, agenţii, ONG-uri, mediul academic.
Ca urmare a acestor rezultate, Comitetul executiv al UNESCO a recomandat celei de-a 36-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO, ca 13 februarie să devină ziua de celebrare a Radioului Mondial, ziua fiind aleasă în amintirea primei emisii a postului de radio al Naţiunilor Unite – 13 februarie 1946.

1.În 1660, odată cu moartea regelui suedez Carol al X-lea Gustav, guvernul suedez începe să caute pacea cu dușmanii Suediei din Al Doilea Război Nordic – ceea ce Carol refuzase. Cum fiul și succesorul său, Carol al XI-lea are numai patru ani, o regență conduce țara până în 1672. Carol al XI-lea al Sudiei suedeză Karl XI a fost rege al Suediei din 1660 până la moartea sa, într-o perioadă cunoscută în istoria Suediei drept Imperiul suedez (1611–1718). Carol a fost singurul fiu al regelui Carol al X-lea al Suediei și a reginei Hedwig Eleonora de Holstein-Gottorp. Tatăl său a murit când el avea cinci ani; a fost educat de guvernanți până la încoronarea sa la vârsta de 17 ani. Curând după aceea, a fost forțat de expediții militare să asigure recent achiziționatele dominioane ale Suediei din Danemarca. Luptând cu succes cu danezii, s-a întors la Stockholm și s-a angajat în corectarea situației politice, financiare și economice reușind să susțină pacea în timpul restul de 20 de ani ai domnie sale.

2.Pe 13 februarie 1853 medicul și ortopedul Charles Gabriel Pravaz a inventat seringa. Charles Gabriel Pravaz (1791 – 1853) a fost un medic ortoped și chirurg francez care a inventat seringa modernă. Cu toate că ideea seringii datează de la Galen, forma ei modernă apare în secolul cincisprezece în Italia, dar a fost nevoie de secole pentru ca ea să adopte forma actuală.
Câteva contribuții in acest domeniu au adus și Christopher Wren și Robert Boyle. De asemenea, popularizarea seringii a făcut-o mai mult un alt chirurg francez – L. Behier.

3.În 1867, Dunărea Albastră a compozitorului Johann Strauss a fost prezentată în premieră la Viena, Austria.

4.În 1895 a fost brevetat Cinematograful Lumiere, aparat de filmat, de proiecție și de copiat, realizat de frații Louis și Auguste Lumiere. Prima proiecție publică comercială a avut loc la 28 decembrie 1895, la Paris.

5.Pe 13 februarie 1931, New Delhi devine capitala Indiei. New Delhi, capitala Republicii India și parte a metropolei Delhi a fost planificat și construit pentru a deveni capitală, și a fost denumit astfel când trupele britanice au mutat capitala Indiei Britanice de la Calcutta aici (1911). A fost construit în sudul unei zone urbane mai vechi, denumită câteodată ‘vechiul Delhi’ sau ‘vechea cetate’. A continuat să fie capitală și după retragerea trupelor britanice.

ULTIMELE ARTICOLE

Valentina B. a făcut o șc...

Valentina B. a făcut o șc...

Menopauza – cum poa...

Menopauza este o etapă na...

Alzheimer este boala stil...

Alzheimer este boala stil...