vineri, decembrie 1, 2023
Acasă arhiva articole Ziua de azi 13 AUGUST ÎN ISTORIE

13 AUGUST ÎN ISTORIE

Anual, la 13 august se sărbătoreşte Ziua Stângacilor. Iniţiată în 1976 de organizaţia „Lefthanders International”, ziua are ca scop sensibilizarea opiniei publice cu privire la dificultăţile şi frustrările cu care stângacii se confruntă zilnic.

 

Pentru stângaci, existenţa este dificilă într-o lume a dreptacilor.

De la robinete şi instrumente muzicale, până la aparatură electrocasnică şi mouse-ul calculatorului, totul pare construit pentru utilizarea lor exclusivă de către dreptaci.

Astfel, organizatorii doresc să determine firmele producătoare de articole casnice să ia în considerare şi nevoile stângacilor atunci când creează design-ul produselor. Sărbătoarea cuprinde meciuri, activităţi distractive şi concursuri, relatează Agerpres.

13% din populaţia lumii este stângace.

„Dictatura” dreptacilor va fi abolită pentru o zi şi toţi participanţii vor încerca să fie „stângaci”, pe parcursul manifestărilor.

Până în prezent, nu s-a descoperit o explicaţie ştiinţifică definitivă pentru folosirea prioritară a mâinii stângi în locul celei drepte, dar se presupune că este o problemă genetică.

 

Sursa Google

13 AUGUST ÎN ISTORIE

1595: Bătălia de la Călugăreni (13-23 august). Mihai Viteazul a înfrânt oastea otomană condusă de marele vizir Sinan Pașa.

Sursa Wikipedia

1868: Un cutremur de 8,5–9,0 Mw  a lovit Arica (pe atunci sudul Peru, astăzi în Chile) provocând peste 25.000 de morți și un tsunami distructiv care a afectat Hawaii și Noua Zeelandă.

Sursa Wikipedia

1905: Norvegia este independentă. Aproape 100% din alegători au votat printr-un referendum pentru dizolvarea Uniunii personale cu Suedia (doar 184 de alegători au votat în favoarea Uniunii).

Sursa Wikipedia

1920: A început Bătălia de la Varșovia, bătălia finală a războiului polono-sovietic, conflict care a început la scurtă vreme după încheierea Primului Război Mondial (1918).

Sursa Wikipedia

1961: În noaptea de 12 spre 13 august a început ridicarea Zidului Berlinului. Separarea est germanilor de berlinezii din vest. A rezistat până la 9 noiembrie 1989.

Sursa Wikipedia

SourceWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Cum ne protejăm datele pe internet?

Cum ne protejăm datele pe internet? Mai mulți băieți adolescenți din SUA au început să folosească inteligența artificială pentru a crea fotografii deepfake nud...

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare. Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, Barcelona, se confruntă cu probleme mari din cauza infracționalității care...

Cum să citești oamenii ca pe o carte?

Suntem cu toții fascinați de acele persoane care par să aibă o conexiune instantanee cu alții, reușind să înțeleagă și să sesizeze ceea ce...

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă?

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă? Ceea ce avem toți în comun sunt nevoia de a fi iubiți și suferința pe care...