Anual, la 13 august se sărbătoreşte Ziua Stângacilor. Iniţiată în 1976 de organizaţia „Lefthanders International”, ziua are ca scop sensibilizarea opiniei publice cu privire la dificultăţile şi frustrările cu care stângacii se confruntă zilnic.
Pentru stângaci, existenţa este dificilă într-o lume a dreptacilor.
De la robinete şi instrumente muzicale, până la aparatură electrocasnică şi mouse-ul calculatorului, totul pare construit pentru utilizarea lor exclusivă de către dreptaci.
Astfel, organizatorii doresc să determine firmele producătoare de articole casnice să ia în considerare şi nevoile stângacilor atunci când creează design-ul produselor. Sărbătoarea cuprinde meciuri, activităţi distractive şi concursuri, relatează Agerpres.
13% din populaţia lumii este stângace.
„Dictatura” dreptacilor va fi abolită pentru o zi şi toţi participanţii vor încerca să fie „stângaci”, pe parcursul manifestărilor.
Până în prezent, nu s-a descoperit o explicaţie ştiinţifică definitivă pentru folosirea prioritară a mâinii stângi în locul celei drepte, dar se presupune că este o problemă genetică.
13 AUGUST ÎN ISTORIE
1595: Bătălia de la Călugăreni (13-23 august). Mihai Viteazul a înfrânt oastea otomană condusă de marele vizir Sinan Pașa.
1868: Un cutremur de 8,5–9,0 Mw a lovit Arica (pe atunci sudul Peru, astăzi în Chile) provocând peste 25.000 de morți și un tsunami distructiv care a afectat Hawaii și Noua Zeelandă.
1905: Norvegia este independentă. Aproape 100% din alegători au votat printr-un referendum pentru dizolvarea Uniunii personale cu Suedia (doar 184 de alegători au votat în favoarea Uniunii).
1920: A început Bătălia de la Varșovia, bătălia finală a războiului polono-sovietic, conflict care a început la scurtă vreme după încheierea Primului Război Mondial (1918).
1961: În noaptea de 12 spre 13 august a început ridicarea Zidului Berlinului. Separarea est germanilor de berlinezii din vest. A rezistat până la 9 noiembrie 1989.