La 12 septembrie este marcată Ziua mondială a primului ajutor, iniţiată de Federaţia Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (FICR), care a trecut această zi în calendarul său de evenimente în 2000, fiind celebrată anual, în a doua zi de sâmbătă a lunii septembrie.
Pentru a marca această zi, oameni obişnuiţi şi voluntari participă la acţiunile de mobilizare pentru acordarea asistenţei primare în situaţii de criză.
În fiecare an, peste 100 de societăţi naţionale de Cruce Roşie/Semilună Roşie organizează evenimente, competiţii şi ceremonii pentru a conştientiza, în rândul opiniei publice, importanţa acordării primului ajutor.
FICR consideră că primul ajutor trebuie să fie accesibil tuturor, inclusiv celor mai vulnerabili, şi ar trebui să fie, de asemenea, o parte integrantă a unei abordări mai largi pentru dezvoltare.
În urmă cu aproximativ 150 de ani, o bătălie în nordul Italiei a dat naştere unei idei care a schimbat lumea.
În 1859, după una dintre cele mai sângeroase bătălii ale secolului, Bătălia de la Solferino, Henry Dunant, om de afaceri elveţian, venise în nordul Italiei, la 24 iunie, pentru a-l întâlni pe Napoleon al III-lea în interes de afaceri.
Impresionat profund de victimele bătăliei, el a adunat oameni din satul învecinat şi a petrecut trei zile, fără întrerupere, pentru a îngriji răniţii.
Cuvintele sale „Siamo tutti fratelli” (suntem cu toţii fraţi) au deschis inimile voluntarilor, care au îngrijit deopotrivă inamici şi compatrioţi, conform www.crucearosie.ro.
1.În 1609, exploratorul englez Henry Hudson a început să exploreze râul Hudson, punând bazele colonizării olandeze a regiunii actualului stat New York.
2.În 1878, la Londra, pe malul Tamisei, s-a ridicat obeliscul egiptean numit „Acul Cleopatrei”.
Obeliscul a fost făcut cadou Angliei în 1819 de Mohamed Ali, viceregele Egiptului, cu condiția ca englezii să se ocupe de transportul lui.
3.În 1940, în peștera de la Lascaux, Franța sunt descoperite picturi rupestre preistorice.
Pictura rupestră sau pictura pe stânci este un termen generic desemnând picturile realizate pe stânci, bolovani, pereți muntoși abrupți sau pe pereții și tavanele peșterilor, de obicei datând din timpuri preistorice.
Picturi pe pietre au fost făcute încă din paleoliticul superior, cu circa 50.000 – 40.000 de ani în urmă.
Se crede că aceste picturi murale au reprezentat opera celor mai respectați membri ai tribului, bătrâni și șamani.
4.În 1944, la Moscova, a fost semnată Convenția de armistițiu dintre guvernul român și guvernele Națiunilor Unite, prin care se consfințea starea de fapt a ieșirii României din războiul împotriva Națiunilor Unite și întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste.
României i s-a impus plata a 300 de milioane de dolari despăgubiri de război (în produse).
Se mai prevedea că Transilvania „sau cea mai mare parte a ei” urma să fie restituită României, sub rezerva recunoașterii acestei situații prin tratatele de pace; armata română urma să participe la lupte pe Frontul de Vest cu minimum 12 divizii de infanterie etc.
5.În 1953, John Fitzgerald Kennedy se căsătorește cu Jacqueline Lee Bouvier la biserica St. Mary din Newport, Rhode Island.
John Fitzgerald Kennedy, cunoscut și ca John F. Kennedy, JFK sau „Jack Kennedy”, a fost cel de-al treizeci și cincilea președinte al Statelor Unite ale Americii.
A servit din 1961 până la asasinarea sa survenită în ziua de 22 noiembrie 1963, la Dallas, Texas.
A fost unul dintre membrii cei mai proeminenți ai familiei Kennedy implicați în politică, fiind totodată considerat un stindard al liberalismului american.
6.În 2013, NASA anunță că Voyager 1 a devenit primul obiect spațial creat de om care a ajuns în afara sistemului solar.
Voyager 1 este o sondă spațială lansată de NASA la 5 septembrie 1977.
Parte a programului Voyager de a studia exteriorul sistemului solar, Voyager 1 a fost lansat la 16 zile după „geamănul” său, Voyager 2.
După 43 ani și 7 zile, nava spațiale încă comunică cu Deep Space Network pentru a primi comenzile de rutină și pentru a returna date.
Aflat la o distanță de 150,08 AU (22,45 miliarde km) de Soare (la 7 august 2020) este obiectul construit de om aflat la cea mai mare distanță de Terra.