joi, septembrie 21, 2023

12 MAI ÎN ISTORIE

Ziua internaţională a asistenţilor medicali (International Nurses Day), instituită în 1974, este celebrată în fiecare an pe 12 mai, împreună cu ziua de naştere a asistentei medicale Florence Nightingale, ceea care a pus bazele moderne ale asistenţei medicale.

În întreaga lume, există peste 20 de milioane de asistenţi, prezenţi din momentul nașterii unei vieţi şi pe tot parcursul acesteia, rolul lor fiind esenţial în abordarea unei game largi de probleme de sănătate.

Asistenţii sunt, în numeroase situaţii, singurii profesionişti din domeniul sănătăţii accesibili pentru mulţi oameni, în timpul vieţii lor.

De cele mai multe ori, sunt singurii care asigură asistenţă medicală pentru populaţia aflată în zone dezavantajate, desfăşurându-şi activitatea în condiţii dificile şi într-un stres extrem, potrivit raportului ICN publicat pentru Ziua internaţională a asistenţilor medicali în 2020, conform icnvoicetolead.com.

Sursa Pixabay

1.În anul 205 î.e.n. a fost pus în funcțiune Mecanismul Antikythera, considerat cel mai vechi calendar astronomic și strămoșul calculatorului analog.

Cu ajutorul lui, grecii puteau calcula cu precizie eclipsele, mișcarea planetelor și puteau stabili datele la care erau organizate Jocurile Olimpice.

Mecanismul de la Antikythera este considerat un calculator mecanic antic realizat pentru calculul pozițiilor astronomice.

Acest mecanism a fost recuperat în anii 1900-1901 dintr-o epavă de lângă insula Antikythera.

Importanța și complexitatea mecanismului au fost înțelese abia câteva decenii mai târziu.

Gradul de sofisticare mecanică este comparabil cu a unui ceas elvețian din secolul al XIX-lea.

Artefacte tehnologice cu manoperă și complexitate similară nu vor mai apărea până în secolul al XIV-lea, atunci când ceasurile mecanice astronomice au fost construite în Europa.

Sursa Wikipedia

2.În 113 a fost inaugurată la Roma, în forumul nou construit, „Columna lui Traian”, operă atribuită lui Apollodor din Damasc.

Cele 124 de episoade care ilustrează războaiele daco–romane, constituie un original act de naștere a poporului român.

Columna lui Traian este un monument antic din Roma construit din ordinul împăratului Traian, pentru comemorarea victoriei sale în Dacia, care s-a păstrat până în zilele noastre.

Monumentul se află în Forul lui Traian, în imediata apropiere – la nord – de Forul roman.

Terminată în 113, columna are exteriorul prevăzut cu un faimos basorelief sculptat, în formă de spirală, care reproduce artistic sub o formă epică războaiele dintre romani și daci purtate de Traian pentru cucerirea Daciei.

Columna are o înălțime de aproximativ 40 de metri și conține 18 blocuri masive de marmură de Carrara, fiecare cântărind 40 de tone.

În anul 1536, soclul Columnei a fost eliberat din ruinele forului lui Traian din ordinul Papei Paul al III-lea.

Marele arhitect Fontana s-a ocupat de restaurarea lui, începând cu 1558. În anul 1587, în locul statuii lui Traian, aflată inițial în vârful columnei, dar topită în Evul Mediu, a fost așezată din ordinul Papei Sixt al V-lea o statuie a Sfântului Petru.

Sursa Wikipedia

3.Pe 12 mai 1926, dirijabilul italian Norge devine prima navă care a zburat deasupra Polului Nord.

Expediția a fost ideea exploratorului polar Roald Amundsen, aeronava a fost proiectată de pilotul italian Umberto Nobile iar exploratorul american Lincoln Ellsworth împreună cu Clubul Aero din Norvegia au finanțat călătoria.

Sursa Wikipedia

4.În 1941, inginerul german Konrad Zuse a prezentat calculatorul Z3, primul calculator electromecanic programabil.

Z3 a fost un calculator electromecanic proiectat de Konrad Zuse, prima mașină de calcul programabilă și complet automată.

Era Turing-complet și, după standardele moderne, una dintre primele mașini ce pot fi considerate o mașină de calcul completă, deși îi lipsea operațiunea de ramificație conditională.

Z3 a fost construit cu 2.000 de relee, implementând cuvinte de date pe 22 de biți și funcționa la o frecvență a ceasului de circa 5–10 Hz.

Codul programelor și datele erau stocate pe film de celuloid perforat.

Z3 a fost construit în Berlin în 1941. Institutul German pentru Cercetări în Domeniul Aviatic l-a utilizat pentru efectuarea de analize statistice asupra vibrațiilor aripilor.

Calculatorul Z3 inițial a fost distrus în 1943 în timpul bombardamentelor aliate asupra Berlinului.

O replică complet funcțională a fost construită în anii 1960 de compania lui Zuse, Zuse KG, și este expusă permanent în Deutsches Museum.

Sursa Wikipedia

5.Pe 12 mai 1943 a fost terminată construirea clădirii Pentagonului.

Sursa Pixabay

6.În 2016, pe 12 mai, scutul american antirachetă de la Deveselu a fost activat.

Rusia a criticat puternic lansarea sistemului de apărare antirachetă american din România, denunțând o amenințare directă la securitatea sa și promițând în schimb să își întărească capacitățile militare.

Sursa Wikipedia

SourceWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Ce efecte au medicamentele în viața unui om?

Ce efecte au medicamentele în viața unui om? Un medicament este definit, de obicei, drept substanță sau preparat care poate trata sau preveni bolile....

Sănătatea publică în UE, aproape de colaps

Sănătatea publică în UE, aproape de colaps. Medicii din sistemul public de sănătate din jumătate de Europă sunt pe picior de război. În Portugalia...

Cine are diabet este scutit de impozite

Cine are diabet este scutit de impozite. Bolnavii de diabet pot beneficia de anumite scutiri de impozite. În funcţie de gradul bolii şi cât...

Despre tulburarea bipolară

Despre tulburarea bipolară. Tulburarea bipolară este o afecțiune gravă, de natură psihică, denumită astfel deoarece persoana suferindă alternează două stări de dispoziție extreme, adică...