8.5 C
București
miercuri, 29 iunie 2022
Acasă Articole Ziua de azi 12 MAI ÎN ISTORIE

12 MAI ÎN ISTORIE

Pe 12 mai 1581 a fost fondată Universitatea Babeș-Bolyai, situată în Cluj-Napoca, una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior de stat din România.

UBB are cea mai lungă tradiție academică dintre universitățile din România, începând cu Academia Claudiopolitană / Colegiului Iezuit din Cluj, înființat în anul 1581.

Sursa Wikipedia

 

Este cea mai mare universitate din țară, având un număr de aproximativ 45.000 de studenți înscriși la nivel de licență, masterat și doctorat și are o comunitate academică de aproape 50.000 de persoane.

Ocupă prima poziție în Metarankingul Universităților din România (2016/2017/2018/2019) inițiat de Ministerul Educației și Cercetării în 2016 (combinând toate clasificările universitare majore, cum sunt QS, THE, ARWU).

Universitatea oferă programe de studiu în Română, Maghiară, Germană, Engleză și Franceză (și unele programe în Italiană, Chineză, Japoneză, etc.)

Universitatea a primit numele în onoarea a doi oameni de știință proeminenți din Transilvania, microbiologistul Victor Babeș și matematicianul maghiar János Bolyai.

UBB este membru al consorțiului Universitaria, care reunește cele 5 universități de elită ale României.

Istoria universității clujene a început în 1581, cu înființarea Academiei Claudiopolitane Societatis Jesu, de către principele Transilvaniei Ștefan Báthory, care putea oferi titlurile universitare/academice de baccalaureus, magister și doctor.

Sursa Wikipedia

12 MAI ÎN ISTORIE

1848: Revoluționarii moldoveni refugiați în Transilvania elaborează, la Brașov, programul–legământ „Prințipiile noastre pentru reformarea patriei”.

Este documentul care sintetizează dezideratele românești: „Unirea Moldovei și Țării Românești într–un singur stat neatârnat românesc”.

Sursa VoxPublica

1926: Dirijabilul italian Norge devine prima navă care a zburat deasupra Polului Nord.

Expediția a fost ideea exploratorului polar Roald Amundsen, aeronava a fost proiectată de pilotul italian Umberto Nobile iar exploratorul american Lincoln Ellsworth împreună cu Clubul Aero din Norvegia au finanțat călătoria.

Sursa Descopera.ro

1932: La zece săptămâni după ce a fost răpit, copilul lui Charles Lindbergh este găsit mort în Hopewell, New Jersey, la doar câteva mile de casa familiei Lindbergh.

Sursa Wikipedia

1942: Prima gazare în masă, datată cu exactitate, din lagărul de concentrare Auschwitz–Birkenau, în urma căreia au fost uciși 1.500 de evrei polonezi.

Sursa Historia

1943: A fost terminată construirea clădirii Pentagonului.

Sursa Descopera.ro

 

SourceWikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

Marcel Ciolacu: ”Plafonarea rămâne singura soluție”

Franța și America se numără printre țările care au plafonat prețul masiv la carburanți, măsură văzută de anumiți politicieni români ca fiin comunistă. Acest...

Președintele României, mesaj cu ocazia Zilei Drapelului Național

Ziua Drapelului Național este ziua de 26 iunie, care a fost proclamată astfel prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Conform legii, această...

Reacția MAE la amenințările lui Medvedev

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că „declaraţiile lui Dmitri Medvedev, subsecvente deciziei istorice a Consiliului European din 23-24 iunie privind acordarea statutului de stat...

Sfaturi de îngrijire a grădinii pe timpul verii

Vara este perioada preferată a anului pentru mulți dintre noi, invocând amintiri de zile relaxante la plajă, aspersoare pe peluze uscate și momente de...