luni, iulie 15, 2024

12 MAI ÎN ISTORIE

Pe 12 mai 1581 a fost fondată Universitatea Babeș-Bolyai, situată în Cluj-Napoca, una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior de stat din România.

UBB are cea mai lungă tradiție academică dintre universitățile din România, începând cu Academia Claudiopolitană / Colegiului Iezuit din Cluj, înființat în anul 1581.

Sursa Wikipedia

 

Este cea mai mare universitate din țară, având un număr de aproximativ 45.000 de studenți înscriși la nivel de licență, masterat și doctorat și are o comunitate academică de aproape 50.000 de persoane.

Ocupă prima poziție în Metarankingul Universităților din România (2016/2017/2018/2019) inițiat de Ministerul Educației și Cercetării în 2016 (combinând toate clasificările universitare majore, cum sunt QS, THE, ARWU).

Universitatea oferă programe de studiu în Română, Maghiară, Germană, Engleză și Franceză (și unele programe în Italiană, Chineză, Japoneză, etc.)

Universitatea a primit numele în onoarea a doi oameni de știință proeminenți din Transilvania, microbiologistul Victor Babeș și matematicianul maghiar János Bolyai.

UBB este membru al consorțiului Universitaria, care reunește cele 5 universități de elită ale României.

Istoria universității clujene a început în 1581, cu înființarea Academiei Claudiopolitane Societatis Jesu, de către principele Transilvaniei Ștefan Báthory, care putea oferi titlurile universitare/academice de baccalaureus, magister și doctor.

Sursa Wikipedia

12 MAI ÎN ISTORIE

1848: Revoluționarii moldoveni refugiați în Transilvania elaborează, la Brașov, programul–legământ „Prințipiile noastre pentru reformarea patriei”.

Este documentul care sintetizează dezideratele românești: „Unirea Moldovei și Țării Românești într–un singur stat neatârnat românesc”.

Sursa VoxPublica

1926: Dirijabilul italian Norge devine prima navă care a zburat deasupra Polului Nord.

Expediția a fost ideea exploratorului polar Roald Amundsen, aeronava a fost proiectată de pilotul italian Umberto Nobile iar exploratorul american Lincoln Ellsworth împreună cu Clubul Aero din Norvegia au finanțat călătoria.

Sursa Descopera.ro

1932: La zece săptămâni după ce a fost răpit, copilul lui Charles Lindbergh este găsit mort în Hopewell, New Jersey, la doar câteva mile de casa familiei Lindbergh.

Sursa Wikipedia

1942: Prima gazare în masă, datată cu exactitate, din lagărul de concentrare Auschwitz–Birkenau, în urma căreia au fost uciși 1.500 de evrei polonezi.

Sursa Historia

1943: A fost terminată construirea clădirii Pentagonului.

Sursa Descopera.ro

 

SourceWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Medicii neonatologi și importanța lor crucială în viața noastră

Medicii neonatologi joacă un rol esențial în îngrijirea celor mai vulnerabili pacienți: nou-născuții, în special cei prematuri sau cu probleme medicale complexe. Expertiza lor...

Cele mai importante versete din Biblie pe care să le memorezi

Selectarea celor mai importante versete din Biblie este subiectivă și poate varia în funcție de interpretare și context. Însă, iată câteva dintre versetele considerate...

Istoria reformei protestante

Reforma Protestantă, inițiată în secolul al XVI-lea, a fost un moment crucial în istoria creștinismului, marcând o schimbare profundă în peisajul religios, social și...

Ziua Malala: sărbătorirea curajului și educației pentru toți

Ziua Malala este sărbătorită anual pe 12 iulie. Pentru a onora curajul și determinarea Malalei Yousafzai în lupta pentru dreptul la educație. Această zi...