vineri, iulie 19, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 12 IUNIE ÎN ISTORIE

12 IUNIE ÎN ISTORIE

Ziua mondială pentru combaterea exploatării prin muncă a copiilor este marcată, în fiecare an, la 12 iunie.

Organizația Internațională a Muncii atrage atenția asupra dimensiunii acestui fenomen.

La nivel mondial, numărul copiilor exploataţi prin muncă este în continuă creştere, fiind estimat la peste 200 de milioane.

Sursa Pixabay

Fără a merge la școală sau să se joace, acești copii sunt supuși abuzurilor pentru a-și îndeplini sarcinile, căzând victime ale traficului de persoane, sclaviei şi prostituţiei.

Mulți dintre minorii exploataţi nu primesc hrană sau îngrijire corespunzătoare, fiindu-le refuzat, practic, dreptul la copilărie.

Sursa Pixabay

 

1.Pe 12 iunie 1839 a avut loc primul meci de baseball.

Baseball este un joc sportiv de echipă, în top 10 mondial în ceea ce privește numărul de sportivi.

Baseballul se aseamănă în unele privințe cu multe alte sporturi cu mingea și care folosesc bastonul, cum sunt cricketul, „rounders” sau „pesapallo”, jucate în diferite regiuni ale lumii.

O minge cam de mărimea unei mingi de tenis este aruncată de un jucător defensiv numit „pitcher” către un prinzător (engleză:catcher) iar un jucător ofensiv batter încearcă să o lovească cu o bâtă rotundă, netedă, numită bat înainte ca prinzătorul să o poată prinde.
Mingea se numește și ea tot baseball.

Scorul se realizează de către batter care fuge și atinge o serie de patru semne situate pe sol, numite baze.

În engleză, baseball mai este uneori numit hardball pentru a-l diferenția de softball, cu care este înrudit îndeaproape, și de alte jocuri similare.

Baseball-ul este popular pe continentul american și în Asia de est.

Sursa Wikipedia

2.În 1898, Generalul Emilio Aguinaldo, liderul naționaliștilor din Filipine, a declarat independența țării sale față de Spania.

Sursa Wikipedia

3.Pe 12 iunie 1924 se năștea George Bush, al 41-lea președinte al SUA.

George Herbert Walker Bush a fost un politician american care a fost cel de-al patruzeci și treilea vicepreședinte (1981 – 1989) și cel de-al patruzeci și unulea președinte al Statelor Unite ale Americii (1989 – 1993).

Era cel mai în vârstă președinte și vicepreședinte în viață.

Din anul 2000, el a fost numit „George H. W. Bush”, „Bush 41”, „Bush the Elder”, sau „George Bush Senior” pentru a fi diferențiat de fiul său cel mai mare, George W. Bush, care a devenit cel de-al patruzeci și treilea președinte al SUA.

Înainte ca fiul său să devină președinte, acesta era numit simplu George Bush sau Președintele Bush

A decedat pe 30 noiembrie 2018.

Sursa Wikipedia

4.În 1934, la Londra au fost inaugurate trecerile de pietoni.

Sursa Pixabay

5.În 1964, Nelson Mandela, militant al luptei împotriva apartheid-ului din Africa de Sud, a fost condamnat la închisoare pe viață.

Nelson Rolihlahla Mandela a fost un om politic sud-african, care a deținut funcția de președinte al Africii de Sud în intervalul 1994-1999.

Adversar al apartheidului, a fost primul președinte al Africii de Sud ales prin vot universal, într-un scrutin larg reprezentativ și cu participare multirasială.

Guvernarea lui Mandela s-a axat pe dezmembrarea moștenirii apartheidului, prin combaterea rasismului instituționalizat, a sărăciei și a inegalității și promovarea reconcilierii rasiale.

Un susținător al pan-africanismului și al socialismului democratic, el a fost președinte al partidului Congresul Național African din 1991 până în 1997.

Pe plan internațional, Mandela a fost secretar general al organizației interguvernamentale Mișcarea de Nealiniere, între 1998 și 1999.

Vorbitor al limbii xhosa, trăgându-se din familia regală a tribului Thembu, Mandela a urmat cursurile Universității Fort Hare și ale Universității din Witwatersrand, unde a studiat dreptul.

Trăind în Johannesburg, el s-a implicat în politica anti-colonialistă, devenind membru al Congresului Național African și fiind unul dintre întemeietorii African National Congress Youth League, organizația de tineret a partidului.

Anul 1948 a marcat venirea la putere a Partidului Național, care a început aplicarea apartheidului.

Mandela a dobândit notorietate în 1952, în cadrul așa-numitei Defiance Campaign against Unjust Laws (română Campania de nerespectare a legilor injuste), o inițiativă pașnică de nesupunere civilă.

Sursa Wikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Pacea – un obiectiv tot mai greu de atins

Într-o lume marcată de conflicte, inegalități și tensiuni crescânde, pacea pare un obiectiv tot mai greu de atins. Cu toate acestea, figura emblematică a...

17 iulie – Ziua Internațională a Justiției

Ziua Internațională a Justiției, celebrată pe 17 iulie, este o ocazie importantă pentru a recunoaște și promova principiile de justiție, echitate și drepturile omului...

Importanța educației emoționale în școli

Educația emoțională, adesea denumită și inteligență emoțională, se referă la capacitatea de a recunoaște, înțelege și gestiona propriile emoții și de a recunoaște și...

Nu e niciodată prea târziu să înveți ceva nou

Învățarea este un proces continuu care nu ar trebui să se oprească niciodată, indiferent de vârstă. Fie că e vorba de dezvoltarea unor noi...