Astăzi se împlinesc 111 ani de la nașterea lu Constantin Noica.
Constantin Noica, născut la 12 iulie 1909 în comuna Vitănești, județul Teleorman, a fost un filosof, poet, eseist, publicist și scriitor român, membru post-mortem al Academiei Române.
În perioada 1949 – 1958 are domiciliu obligatoriu la Câmpulung-Muscel. Aici, Noica și-a căpătat ideea filosofică și totodată și-a trasat principalele coordonate ale filosofiei sale de mai târziu.
În 1958 Noica este arestat, anchetat și condamnat la 25 de ani de muncă silnică cu confiscarea întregii averi.
Alături de el vor fi arestați toți participanții la seminariile private organizate de Noica la Câmpulung, iar lotul lor va purta la proces numele de „grupul Noica”.
Execută la Jilava 6 din cei 25 de ani de închisoare, fiind eliberat în august 1964.
1.În 1475, Ștefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504), a recunoscut suzeranitatea regelui Ungariei și a obținut sprijinul lui Matei Corvin în lupta împotriva turcilor.
Ștefan al III-lea, supranumit Ștefan cel Mare sau, după canonizarea sa de către Biserica Ortodoxă Română, Ștefan cel Mare și Sfânt, a fost domnul Moldovei între anii 1457 și 1504.
A fost fiul lui Bogdan al II-lea, domnind timp de 47 de ani, cea mai lungă domnie din epoca medievală din Țările Române.
Ștefan cel Mare este considerat o personalitate marcantă a istoriei României, înzestrată cu mari calități de om de stat, diplomat și conducător militar.
Aceste calități i-au permis să treacă cu bine peste momentele de criză majoră, generate fie de intervențiile militare ale statelor vecine fie de încercări, din interior sau sprijinite din exteriorul țării, de îndepărtare a sa de la domnie.
În timpul domniei sale Moldova atinge apogeul dezvoltării sale statale, cunoscând o perioadă îndelungată de stabilitate internă, prosperitate economică și liniște socială.
2.În 1859, Alexandru Ioan Cuza înființează Oficiul Central de Statistică Administrativă precursor al actualului Institut Național de Statistica.
Institutul Național de Statistică (INS) este un organ de specialitate al administrației publice centrale din România aflat în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului.
Statistica oficială în România se desfășoară prin serviciile de statistică oficială și este organizată și coordonată de acest institut.
Funcționarea INS se întemeiază pe principiile autonomiei, confidențialității, transparenței, relevanței, proporționalității, deontologiei statistice și raportului cost/eficiență.
3.În 1937, la Expoziția Mondială de la Paris, Guernica lui Pablo Picasso este expusă pentru prima dată publicului.
Guernica este o pictură de 349,3 x 776,6 cm realizată în 1937 de pictorul Pablo Picasso.
Guernica este dedicat orașului basc Guernica, bombardat de aviația germană în timpul războiului civil din Spania.
Această operă marchează începutul angajării politice a artistului.
Guernica a fost expusă la Prado, după revenirea acesteia în Spania, în urma restaurării democrației, dar a fost mutată ulterior la Museo Reina Sofia, unde a fost găsit un spațiu expozițional mai mare pentru imensa pânză.
4.În 1987, hoții jefuiesc Depozitului de Valori Knightsbridge.
Aceștia au plecat cu o pradă în valoare de aproximativ 66 de milioane de dolari (echivalentul a aproximativ 130 de milioane de dolari 2012).
În august a fost arestat italianului Valerio Viccei, care mai târziu a scris o carte despre jaf.
5.Pe 12 iulie 2000, modulul rus „Zvezda”, al treilea element al Stației Spațiale Internaționale (ISS), a fost amplasat pe orbită, la numai zece minute după decolarea rachetei purtătoare Proton-K de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.
6.În 2003 ia naștere proiectul ro.wp, versiunea românească a proiectului Wikipedia.
Wikipedia în limba română (abreviată uneori „ro.wp”) este versiunea în limba română a Wikipediei și a fost editată pentru prima dată pe 12 iulie 2003.
La 12 iulie 2020, ora 09:08 (ora României), pe ro.wp există 410.234 articole scrise și 527.338 utilizatori înregistrați.