Astăzi se împlinesc 162 de ani de când, prin Ordonanța domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a luat naștere statistica oficială românească.
De-a lungul timpului, statistica oficială – una dintre primele instituții publice apărute în România după Unire și totodată unul dintre cele mai vechi oficii statistice din Europa – a cunoscut evoluții și reorganizări, continuând să-și păstreze statutul de principal instrument de cunoaștere și evaluare a realităților țării, și care este în măsură să răspundă astăzi marilor provocări ale vieții contemporane la nivelul celor mai avansate standarde internaționale.
Producerea de statistici oficiale ca bunuri publice, azi, într-o lume globalizată, într-o economie a cunoașterii, cu o explozie de informații, este o mare provocare, care se poate realiza doar cu consensul tuturor actorilor implicați: Sistemul Statistic European, Sistemul Statistic Național, statistica academică, guvernanți, agenți economici și sociali, mass-media, comunicând și promovând noul, găsind noi oportunități, menținând la un standard ridicat gradul de încredere al utilizatorului în datele statistice.
În spatele cifrelor se află statisticienii, care cu perseverență, profesionalism și loialitate față de instituția din care fac parte depun toate eforturile pentru a produce și disemina indicatori statistici credibili și de calitate tuturor utilizatorilor.
12 IULIE ÎN ISTORIE
1475: Ștefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504), a recunoscut suzeranitatea regelui Ungariei și a obținut sprijinul lui Matei Corvin în lupta împotriva turcilor.
1543: Regele Henric al VIII-lea al Angliei se căsătorește cu cea de-a șase și ultima soție, Catherine Parr, la Hampton Court Palace.
1937: Expoziția Mondială de la Paris: Guernica lui Pablo Picasso este expusă pentru prima dată publicului.
1987: Jefuirea Depozitului de Valori Knightsbridge – Hoții au plecat cu o pradă în valoare de aproximativ 66 de milioane de dolari (echivalentul a aproximativ 130 de milioane de dolari 2012). În august a fost arestat italianului Valerio Viccei, care mai târziu a scris o carte despre jaf.
2003: Ia naștere proiectul ro.wp, versiunea românească a proiectului Wikipedia.