Home arhiva articole Ziua de azi 12 AUGUST ÎN ISTORIE

12 AUGUST ÎN ISTORIE

0
12 AUGUST ÎN ISTORIE
Sursa Pixabay

Pe 12 august este sărbătorită Ziua Internațională a Elefantului, dedicată protecției și conservării acestei specii.

Ziua Internațională a Elefantului a fost sărbătorită pentru prima dată în 2012, iar de atunci peste 65 de organizații de protejare a animalelor sălbatice și numeroși oameni din întreaga lume sprijină această cauză.
Sursa Pixabay
Scopul acestei zile este de a conștientiza pericolul în care se află elefantul african și cel asiatic, ambele specii fiind în pericol de dispariție. Elefantul african este catalogat drept ”vulnerabil”, iar cel asiatic este ”pe cale” de dispariție. Populația curentă este estimată la 400.000 de elefanți africani și 40.000 de elefanți asiatici. Elefanții sunt în pericol mai ales din cauza vânătorilor ilegale pentru fildeș, valoarea acestuia fiind mai mare decât cea a aurului. Animalele mai sunt în pericol din cauza pierderii habitatului natural (provocată de defrișări, activități miniere și agricole).
Sursa Pixabay
  1.În 1099, prima cruciadă s-a încheiat odată cu bătălia de la Ascalon și cu retragerea forțelor fatimide în Egipt. Bătălia de la Ascalon a avut loc la 12 august 1099, și este considerată a fi ultima acțiune militară a Primei Cruciade. Cruciații negociaseră cu Fatimizii din Egipt în timpul marșului către Ierusalim, dar nu s-a ajuns la un compromis. Fatimizii erau dispuși să cedeze Siria dar nu și Palestina, iar aceasta nu putea fi acceptată de cruciați, al căror scop era Biserica Sfântului Sepulcru din Ierusalim. Ierusalimul a fost capturat de la Fatimizi la 15 iulie 1099, după un lung asediu, și imediat cruciații au aflat că spre ei se îndrepta o armată fatimidă cu scopul de a-i asedia.
Sursa Wikipedia
  2.În 1883, ultimul Quagga a murit într-o grădină zoologică din Amsterdam. Cvaga sau zebra quagga (Equus quagga quagga) este o subspecie de zebră din Africa de Sud, dispărută la sfârșitul secolului XIX. Era răspândită numai în sudul Africii, de-a lungul râului Vaal. Ultimul exemplar văzut în stare liberă a murit în anul 1872, iar altul din captivitate (din grădina zoologică din Amsterdam) a murit în anul 1883. Se distingea de alte zebre prin marcajele vii aflate doar în partea frontală a corpului. De la mijlocul corpului, dungile dispăreau, iar spațiile dintre acestea erau tot mai late, iar astfel partea posterioară era într-o singură culoare și anume maro. Numele acestei subspecii provine de la un cuvânt onomatopeic din dialectul khoikhoi care era folosit pentru a denumi zebră, totodată se spune că acest cuvânt se asemăna cu sunetul scos de un cvaga.
Sursa Wikipedia
  3.12 august 1952 este ”Noaptea poeților asasinați”: Treisprezece proeminenți intelectuali evrei sunt uciși la Moscova, Uniunea Sovietică. Noaptea poeților asasinați se referă la noaptea dintre 12 și 13 august 1952 când, din ordinul lui Stalin, 15 evrei sovietici, de profesie scriitori, poeți, artiști, muzicieni și actori, au fost condamnați pe nedrept, sub falsa acuzație de spionaj și trădare. 13 dintre aceștia au fost uciși în subsolul clădirii principale a Securității Statului din Moscova. Acești intelectuali au făcut parte din Comitetul antifascist evreiesc. În 1948, acesta a fost dizolvat oficial pentru propagandă antisovietică.
Sursa Wikipedia
  4.În 1981 intră pe piață primul calculator personal IBM, IBM 5150. IBM Personal Computer, prescurtat IBM PC, este primul calculator personal care a fost produs, primul model apărând în 1981. Este versiunea originală și precursoare a tuturor platformelor compatibile PC de astăzi.
Sursa Wikipedia
  5.În 1990, paleontologul american Sue Hendrickson descoperă un specimen de schelet fosilizat de Tyrannosaurus rex în Dakota de Sud. Este cel mai complet și cel mai bine păstrat schelet de acest fel până în prezent; scheletul se află acum la Muzeul de Istorie Naturală din Chicago și poartă numele „Sue” în cinstea descoperitorului său.
Sursa Wikipedia