La 19 decembrie 2011, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Rezoluţia 66/170, prin care ziua de 11 octombrie a fost declarată Ziua internaţională a fetelor. Această zi are drept scop recunoaşterea drepturilor şi a problemelor cu care se confruntă fetele din întreaga lume şi subliniază inegalităţile de gen şi diversele forme de discriminare şi abuz suferite de tinere.
La nivel mondial, aproape 1 din 4 fete cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani nu este angajată, nu a primit educaţie sau formare, comparativ cu 1 din 10 băieţi de aceeaşi vârstă.
Până în 2021, aproximativ 435 de milioane de femei şi fete vor trăi cu mai puţin de 1,90 dolari pe zi, inclusiv 47 de milioane împinse în sărăcie ca urmare a COVID-19.
De asemenea, 1 din 3 femei din întreaga lume a suferit violenţă fizică sau sexuală. Datele emergente arată că, de la izbucnirea COVID-19, violenţa împotriva femeilor şi fetelor (VAWG) şi, în special violenţa domestică, s-a intensificat.
Cel puţin 60% din ţări încă discriminează drepturile fiicelor de a moşteni bunuri funciare şi non-funciare, fie prin lege, fie prin practică, potrivit www.un.org.
11 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE
1802: Jacques Garnerin brevetează parașuta.
1914: Principele Feridinand, devine rege al României, în urma decesului unchiului său, Regele Carol I.
1939: Președintele american, Franklin Delano Roosevelt, a primit o scrisoare din partea lui Albert Einstein, cu privire la amenințarea reprezentată de armele nucleare.
2006: O aeronavă de mici dimensiuni a lovit o clădire din Manhattan, New York. Reprezentații primăriei din New York au exclus posibilitatea unui atentat terorist.