Ziua Veteranilor este celebrată, an de an, la 11 noiembrie, dată ce marchează încheierea oficială a Primului Război Mondial şi cunoscută anterior ca Zi a Armistiţiului.
La ora 11, în cea de-a 11-a zi a celei de-a 11-a luni a anului 1918, a intrat în vigoare armistiţiul semnat, câteva ore mai devreme, de forţele aliate cu Germania, în Pădurea de la Compiegne, în urma căruia se punea capăt războiului.
Sunt organizate manifestări de cinstire a victimelor Primului Război Mondial în mai multe ţări ale lumi, precum Australia, Canada, Statele Unite ale Americii, precum şi în state europene. România s-a alăturat acestor state în anul 2014.
Ziua este marcată şi în semn de recunoştinţă pentru sacrificiul militarilor care au participat la misiuni în afara teritoriului statului român.
1.În 1572, astronomul danez Tycho Brahe a observat pentru prima dată o „stea nouă”, ce se numea Casiopeea B sau Noua Casiopee 1572, una dintre multele supernove observate în Galaxia Calea Lactee.
Tycho Brahe a fost un astronom și matematician danez. A adus contribuții importante în observarea și măsurarea exactă a mișcării planetelor precum și la catalogarea a peste 800 de stele.
Datele adunate de el au depășit în exactitate toate măsurătorile astronomice anterioare inventării telescopului la începutul secolului al XVII-lea.
2.În 1620, Corabia Mayflower, care a adus primii emigranți englezi în America de Nord, a ancorat la Cape Cod.
Mayflower a fost corabia care i-a transportat pe așa-zișii „părinții pelerinajului” din centrul Angliei în America de Nord pentru a începe o nouă viața în aceste meleaguri.
Nava a părăsit pe 6 septembrie 1620 portul Plymouth și a atins Capul Cod la 21 noiembrie 1620.
La bordul navei Mayflower se aflau 102 pasageri și echipajul de 30 de persoane. Căpitanul vasului era Christopher Jones.
3.În 1675, Gottfried Leibniz a demonstrat calculul integral pentru prima dată.
Gottfried Wilhelm Freiherr von Leibniz a fost un filozof și matematician german, unul din cei mai importanți filozofi de la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul celui de al XVIII-lea, unul din întemeietorii iluminismului german și important continuator (alături de filozoful Baruch Spinoza) al cartezianismului, curent filozofic fondat de polimatul René Descartes.
În matematică, Leibniz a introdus termenul de „funcție” (1694), pe care l-a folosit pentru a descrie o cantitate dependentă de o curbă. Alături de Newton, Leibniz este considerat co-inventatorul calcului diferențial și integral, respectiv co-fondatorul analizei matematice moderne.
4.Pe 11 noiembrie 1889 Washington a devenit cel de-al 42-lea stat american.
5.În 1918, Primul Război Mondial se termină, la ora 11, în a 11-a zi a lunii a 11-a din anul 1918.
6.În 1918 are loc semnarea Armistițiului de la Compiègne între Puterile Antantei și Germania, în urma căruia încetează ostilitățile.
Germania recunoaște, între altele, caducitatea Tratatului de Pace de la București, fiind obligată să își retragă armata din România.