joi, februarie 29, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 11 MARTIE ÎN ISTORIE

11 MARTIE ÎN ISTORIE

Începând din anul 2006, în fiecare an, în a doua joi a lunii martie se sărbătoreşte, la nivel mondial, ziua rinichiului, moment în care se promovează diferite teme legate de acest organ vital al corpului uman.

În acest an, Ziua Mondială a Rinichiului este marcată pe 11 martie cu scopul de a ajuta populația să conștientizeze importanța rinichilor pentru bunăstarea organismului. Genericul evenimentului este unul desfășurat și sună în acest an astfel: „Sănătatea rinichilor pentru toată lumea – calitatea vieții cu boli de rinichi”.

Sursa sancos.md

Campania își propune să îmbunătățească educația populației la acest subiect și să contribuie la conștientizarea importanței gestionării eficiente a simptomelor bolilor renale și să încurajeze pacienții să se implice activ în activitățile zilnice, în special în cazul celor care trăiesc cu transplant renal sau depind de dializă, dar și a persoanelor care au grijă de ei.

Diagnosticul de boală renală și gestionarea acestuia poate fi unul dificil, în special în stadiile avansate ale maladiei. Atât pentru pacient, cât și pentru cei care au grijă de el poate fi dificilă participarea în activitățile zilnice, munca, călătoriile și socializarea, provocând efecte secundare neplăcute, precum oboseala, durerile, depresia, tulburările cognitive, problemele gastrointestinale și de somn.

La nivel mondial, peste 2 milioane de oameni efectuează regulat proceduri de dializă sau trăiesc cu transplant de rinichi. Plus la acestea, multe persoane au nevoie de tratament, dar, din păcate, nu îl primesc.

Sursa TVR Moldova

 

11 MARTIE ÎN ISTORIE

1871: Începe guvernarea cabinetului conservator prezidat de Lascăr Catargiu (marea guvernare conservatoare, până în 4 aprilie 1876), care a pus bazele constituirii partidului politic conservator.

Sursa Wikipedia

1888: O furtună masivă de zăpadă care durează trei zile și jumătate paralizează costa de est a Statele Unite. La sfârșitul vremii rele se înregistrează aproximativ 400 de decese.

Sursa Wikipedia

1902: Se dă sentința în procesul Caion-Caragiale. Caion este condamnat la 3 luni închisoare, 500 de lei amendă către stat și 10.000 de lei despăgubiri către Caragiale pentru calomnie, după ce afirmase că drama Năpasta ar fi un plagiat.

Sursa Wikipedia

2003: Curtea Penală Internațională este fondată la Haga.

Sursa Wikipedia

2004: Explozii simultane la oră de vârf în patru trenuri madrilene omoară 192 de oameni, printre care și 16 cetățeni români. Pistele conduc spre un atentat terorist al al-Qaida.

Sursa rfi.ro

2011: Un cutremur cu magnitudine 9 grade pe scara Richter și cu epicentrul în Oceanul Pacific, a lovit coasta de est a Japoniei.

Cutremurul a fost urmat de tsunami. Evenimentul a declanșat al doilea cel mai mare accident nuclear din istorie, și unul din singurele două evenimente care să fie clasificate ca Nivel 7 pe scară internațională a evenimentelor nucleare.

Sursa Wikipedia

2020: Organizația Mondială a Sănătății declară oficial pandemie de coronavirus. La nivel mondial se înregistrează 4.380 de decese și 121.811 cazuri de infectare în 114 țări

Sursa Wikipedia

SourceWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Care sunt cele mai noi tendințe în materie de baterii de cadă?

În universul designului de baie contemporan, bateria de cadă nu mai este doar un element care oferă funcționalitate, ci și o piesă centrală ce...

Noptierele Smart pot fi integrate in orice dormitor? Care sunt stilurile de design cele mai potrivite?

În căutarea unei combinații perfecte între utilitatea tradițională și inovația tehnologică, noptierele Smart își fac tot mai mult loc în dormitoarele moderne. Aceste piese...

Ce poți vizita în România la început de primăvară? Iată recomandările O Zi Cât o Vacanță

Excursiile de o zi sunt calea prin care te poți relaxa și prin care poți explora frumusețea României, chiar și atunci când timpul este...

Știai aceste lucruri despre generatoarele electrice?

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că trăim într-o epocă în care dependența de energie electrică este tot mai mare. Practic, toate...