11 MAI ÎN ISTORIE

Pe 11 mai 1968 începe construcția primului autoturism românesc, Dacia.

Dacia 1100 a fost primul model de autoturism produs de producătorul român de Automobile Dacia S.A., fiind o asamblare în sistem CKD a modelului francez Renault 8.

Între 1968 și 1971 au fost produse 37.546 de autoturisme.

Denumirea de 1100 provine de la cilindreea motorului Renault Cléon-Fonte („Sierra”) de 1108 cmc.

Dacia 1100 era bazată pe Renault 8, o berlină cu tracțiune și motor pe spate.

Toate piesele mari erau livrate din Franța și Spania (Valladolid) și montate în România.

Motoarele și cutiile de viteze veneau gata montate, trebuia doar introdus ulei în ele.

În România erau fabricate doar piese mai mici, precum instalații electrice, tapițeria, scaune și geamuri, pentru a se putea menține un cost scăzut și un ritm constant de fabricație.

Modelul 1100 însă nu a fost integral asimilat în România, totuși piesele de schimb au fost disponibile destul timp.

Frânele modelului 1100 erau dotate cu discuri, atât pentru roțile din față cât și pentru cele din spate, o noutate la acea vreme mai ales în Europa de Est, unde multe autoturisme aveau frâne cu tamburi pe toate roțile sau combinat discuri față și tambur spate.

Culorile disponibile în România pentru acest model au fost: verde turcoaz (verde 57), roșu grenat (roșu 28), crem (alb 40), gri deschis (gri 83), albastru (albastru 68).

Primul automobil ieșit pe poarta fabricii a fost făcut cadou președintelui Republicii Socialiste România, Nicolae Ceaușescu.

În realitate, Nicolae Ceaușescu a primit modelul cu nr. 75.

Ar fi fost un risc prea mare pentru conducerea Uzinei să dăruiască primul automobil.

 

Sursa Wikipedia

 

1.În anul 330 are loc inaugurarea solemnă a orașului Constantinopol (astăzi Istanbul); ridicat de împăratul Constantin pe locul vechii colonii grecești Byzantion, ca nouă capitală a Imperiului Roman de Răsărit.

În 1453 a trecut sub stăpânire turcească.

Constantinopol a fost capitala Imperiului Roman de Răsărit, Imperiului Latin și Imperiului Otoman.

În secolul al XII-lea Constantinopolul era cel mai mare și cel mai bogat oraș din Europa.

În timpul celei de-a patra cruciade din 1204 el a fost ocupat și jefuit de cruciații apuseni, dar a fost ulterior eliberat de forțele Imperiului de la Niceea conduse de Mihail al VIII-lea Paleologul în 1261.

Sultanul otoman Mahomed al II-lea a cucerit Constantinopolul la 29 mai 1453, după un asediu de două luni.

Ultimul împărat bizantin, Constantin al XI-lea Paleologul, a murit în luptă, încercând în zadar să apere zidurile cetății.

Orașul a rămas capitala Imperiului Otoman până la destrămarea acestuia în 1922.

 

Sursa Wikipedia

 

2.În 1812, primul ministru britanic Spencer Perceval a fost asasinat în holul Camerei Comunelor, de către John Bellingham, fiind primul și unicul premier britanic care a căzut victimă unui atentat.

Sursa Wikipedia

 

3.Pe 11 mai 1904 se năștea Salvador Dalí, pictor spaniol, originar din provincia Catalonia, reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă.

Grație aparițiilor excentrice și megalomaniei sale, Salvador Dalí a devenit o vedetă mondială, care a reușit să folosească forța mass-media pentru a-și spori averea și gloria.

 

Sursa Wikipedia

Încă de copil, manifestă un viu interes pentru pictură, primele încercări le face pe cutii de carton pentru pălării, primite de la mătușa sa, croitoreasă de lux.

În 1921 intră la Academia de Arte Frumoase San-Fernando din Madrid, unde se împrietenește cu Federico García Lorca și Luis Bunuel, dar – decepționat de sistemul de predare – incită studenții la manifestări de protest și este exclus din școală.

În anul 1926 se duce la Paris, unde vine în contact cu ambianța intelectuală a capitalei Franței, în acel timp în plină efervescență suprarealistă, și face cunoștință cu André Breton, Pablo Picasso, Joan Miró și Paul Eluard.

Sursa Wikipedia

 

4.În 1984, pe 11 mai se produce tranzitarea Pământului peste Soare așa cum se vede de pe Marte.

Acest fenomen are loc atunci când planeta Pământ trece între Soare și Marte, acoperind o mică parte a discului Soarelui pentru un observator de pe Marte.

În timpul unui tranzit, Pământul ar fi vizibil de pe Marte ca un mic disc negru care se deplasează peste fața Soarelui.

Următoarea tranzitare va avea loc la 10 noiembrie 2084.

 

Sursa Wikipedia

ULTIMELE ARTICOLE