11 IULIE ÎN ISTORIE

Astăzi, cunoscuta interpretă Maria Dragomiroiu împlinește 65 de ani.

Maria Dragomiroiu este o interpretă de muzică populară din România.

A absolvit Liceul Ion Luca Caragiale din Bucuresti.

Având o voce deosebită, cu un amplu registru vocal, și fiind posesoarea unei tehnici excelente, de solistă de muzică clasică, Maria Dragomiroiu a fost comparată, mai ales la începutul carierei, doar cu Maria Tănase, doamna cântecului popular românesc.

Din anul 1972 locuieste in Bucuresti. In anul 2006 a absolvit Facultatea de Muzica Spiru Haret.

A fost angajata solista a Orchestra Alunelul Teleorman (1983-1985) solista a Orchestrei Valceanca din Rm-Valcea (1985-1989) si Ansamblul Calusul din Scornicesti, (1989) solista a Orchestrei Doina Argesului din Pitesti (1990-1993).

Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistei Maria Dragomiroiu, la 7 februarie 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

 

1.În 1714, Dimitrie Cantemir este ales membru de onoare al Academiei din Berlin.

Dimitrie Cantemir a fost domnul Moldovei în două rânduri (martie-aprilie 1693 și 1710 – 1711) și un mare cărturar al umanismului românesc.

Printre ocupațiile sale diverse s-au numărat cele de enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog și compozitor.

George Călinescu îl descria drept „un erudit de faimă europeană, voievod moldovean, academician berlinez, prinț moscovit, un Lorenzo de Medici al nostru.”

Sursa Wikipedia

2.În 1776, căpitanul James Cook începe cea de-a treia călătorie.

În principal scopul călătoriei a fost o încercare de a descoperi Pasajul de Nord-Vest.

James Cook a fost un explorator, navigator și cartograf englez ce a ajuns la rangul de căpitan în Marina Regală.

Cook a realizat hărți detaliate ale insulei Newfoundland înainte de a realiza trei expediții în Oceanul Pacific, unde a realizat primul contact european cu coasta estică a Australiei și Insulele Hawaii, precum și prima circumnavigare a Noii Zeelande.

Sursa Wikipedia

3.În 1789, în timpul Revoluției Franceze, ministrul de finanțe al regelui Ludovic al XVI-lea, Jacques Necker, este demis, ceea ce duce la Căderea Bastiliei.

Jacques Necker a fost un bancher elvețian și ministru de finanțe al Franței sub Ludovic al XVI-lea.

Sursa Wikipedia

4.În 1801, astronomul francez Jean-Louis Pons descoperă prima sa cometă.

În următorii 27 de ani el a descoperit alte 36 de comete, mai mult decât oricare altă persoană din istorie.

Jean-Louis Pons s-a născut la Peyre (Hautes-Alpes).

A intrat la Observatorul din Marsilia, în 1789, în calitate de portar, apoi a obținut postul de astronom adjunct, în 1813.

În 1819, Pons a devenit director al noului observator astronomic de la Marlia, (în italiană Specola di Lucca), de lângă Lucca, în Italia, pe care l-a părăsit în 1825, pentru a se alătura observatorului muzeului din Florența.

Sursa Wikipedia

5.În 1979, prima stație spațială a Americii, Skylab, este distrusă la reintrarea în atmosfera Pământului deasupra Oceanului Indian.

Skylab a fost prima stație spațială americană, construită de NASA și lansată la 14 mai 1973 de la Centrul Spațial Kennedy din Florida, SUA.

La încheierea misiunii, a fost scoasă de pe orbită și s-a prăbușit în mod controlat pe 11 iulie 1979, resturile ajungând pe Terra în apropiere de Perth, Australia.

În acest răstimp a parcurs o distanță totală de aproximativ 1.400.000.000 km.

Sursa Wikipedia

6.Pe 11 iulie 1987 s-au înregistrat 5.000.000.000 de locuitori pe Terra.

Sursa Wikipedia

SourceWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE