8.5 C
București
marți, 26 ianuarie 2021
Acasă Articole Ziua de azi 11 IANUARIE ÎN ISTORIE

11 IANUARIE ÎN ISTORIE

11 ianuarie este Ziua Internaţională a cuvântului „Mulţumesc”, sărbătorită din 1984. „Mulţumesc” reflectă recunoştinţă, preţuire, respect, comuniune.

 

Conform unor opinii referitoare la originea și evoluția cuvântului, mulțumesc provine dintr-un mai vechi multunesc, cuvânt creat pe teren românesc din „mult(a)” si „unire” cu Dumnezeu (latină, adj. „multus,a,um”+ verb „unesco” sau subst. „unio, onis”).

 

În limba rusă, „spasibo” înseamnă „spasi Bog”, adică „Domnul să te păzească”;

în engleză, „thank you” derivă de la „think”, cu sensul „mă gândesc la tine, nu voi uita ce ai făcut”;

la fel „danke” din germană;

în franceză, „merci” provine de la „mercy”, care înseamnă compasiune sau graţie divină, la fel ca italienescul „grazie” sau „gracias” din spaniolă, şi semnifică acceptarea compasiunii şi a graţiei divine, primite prin intermediul altei fiinţe; „obrigado”, din portugheză, duce cu gândul la reciprocitate, ca onoare, la a te simţi „obligat” de gestul celuilalt.

 

1055: Teodora este încoronată împărăteasă a Imperiului bizantin.

Imperiul Roman de Răsărit, Imperiul Bizantin sau Bizanțul sunt termeni folosiți, în mod convențional, pentru a numi Imperiul Roman din Evul Mediu având capitala la Constantinopol.

Denumirea oficială era Ρωμανία, Romanía sau Βασιλεία Pωμαίων (Basileía Romaíon), Imperiul Roman.

Nu există un consens în ceea ce privește data de început a perioadei bizantine. Unii o plasează în timpul domniei lui Dioclețian (284-305), datorită reformelor administrative pe care acesta le-a introdus, împărțind imperiul în pars Orientis și pars Occidentis.

 

1600: Împăratul Rudolf al II–lea primește solia lui Mihai Viteazul, condusă de banul Mihalcea, care cerea recunoașterea domnului român ca principe al Transilvaniei.

 

1908: Zona din jurul Marelui Canion este declarată Monument Național de către președintele american Theodore Roosevelt.


Grand Canyon, conform denumirii complete, [The] Grand Canyon of the Colorado River (în română, Marele Canion sau Marele Canion al fluviului Colorado) reprezintă un canion foarte lung, sinuos și adânc săpat de fluviul Colorado din Statele Unite ale Americii într-un platou înalt (Platoul Colorado, conform Colorado Plateau).

Substratul geologic este reprezentat în special de roci sedimentare, dar sunt prezente și ceva roci metamorfice.

Canionul este dispus în nordul statului Arizona. Marele Canion este de fapt rezultatul eroziunii exercitate de fluviu timp de milioane de ani, partea sa inferioară de astăzi fiind de fapt albia majoră a fluviului Colorado.

Grand Canyon se regăsește aproape integral ca parte a Parcului Național al Marelui Canion (conform originalului, Grand Canyon National Park), unul din primele parcuri naționale create în Statele Unite.

Președintele american Theodore Roosevelt, care printre altele a contribuit foarte mult la dezvoltarea ulterioară a statului Arizona, a fost unul din marii iubitori și susținători ai conservării și menținerii zonei Marelui Canion, fiind deseori prezent fie ca să se bucure de peisajele uluitoare fie ca să vâneze în sezoanele deschise vânatului lei de munte.

 

1922: Frederick Banting și Charles Best reușesc primul tratament de succes al unui diabetic cu insulină.

Insulina este un hormon, secretat de insulele lui Langerhans, ce participă la metabolismul glucidelor.

Insulina este cel mai important hormon în metabolismul glucidelor. Insulina contribuie în primul rând la micșorarea concentrației glucozei în sânge.

Aceasta mărește permeabilitatea membranei celulare pentru glucoză. Insulina are o acțiunea antagonistă glucagonului.

 

1962: În timp ce era legat de debarcaderul său din Polyarny, submarinul sovietic B-37 este distrus când izbucnește un incendiu în compartimentul său pentru torpile.

SourceWikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

Iosif Ciunterei: ”Pentru mine țăranul este o ICOANĂ”

Iosif Ciunterei sau ”Iosif pe coclauri”, așa cum îl știu cunoscuții, tânărul care umblă prin satele României vorbind cu bătrânii pe care lumea i-a...

EDUARD CLAUDIU MOISĂ – de la MILIONAR la MISIONAR

Eduard Claudiu Moisă lucrează împreună cu familia pentru sufletele rătăcite în animismul cambodgian. Claudiu este un prieten al televiziunii A7TV, el fiind invitatul Narcisei...

26 IANUARIE ÎN ISTORIE

În fiecare an, pe 26 ianuarie este sărbătorită Ziua Internațională a Soțului. Așadar un bun motiv pentru a vă sărbători partenerul de viață.   Sărbătoarea este...

Olanda: Noi proteste anti-restricții!

Olanda, scena unor violențe ieșite din comun după ce zeci de oameni, revoltați de măsurile menite să limiteze răspândirea Covid-19, au incendiat un centru...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?