Ziua internaţională a munţilor este celebrată la 11 decembrie şi a fost proclamată, în 2003, de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia 57/245.
Proclamarea acestei zile este rezultatul succesului Anului internaţional al munţilor desfăşurat în 2002.
Iniţiativa a condus la crearea de comitete naţionale şi alianţe, cu scopul declarat al creării Parteneriatului internaţional pentru punerea în valoare a regiunilor montane.
Pentru 2020, tema propusă este „Mountain biodiversity”, potrivit http://www.un.org.
Munţii reprezintă căminul a 15% din populaţia lumii şi pentru aproximativ jumătate din biodiversitatea lumii.
Conservarea acestora reprezintă un factor cheie pentru dezvoltarea durabilă.
Aceştia furnizează mijloace de subzistenţă şi asigură un trai decent pentru milioanele de oameni din întreaga lume care trăiesc în zone montane, iar alte câteva milioane de persoane beneficiază de pe urma acestei bogăţii naturale.
Zonele montane joacă un rol important în ce priveşte creşterea economică sustenabilă. De asemenea, furnizează apă dulce, energie şi hrană – resurse cheie pentru viaţă.
În arealele montane se înregistrează şi o incidenţă ridicată a sărăciei, aceste zone fiind vulnerabile în faţa schimbărilor climatice, a defrişărilor, a degradării terenului şi a dezastrelor naturale.
Schimbările climatice, practicile agricole nesustenabile, exploatarea comercială, exploatarea forestieră şi braconajul au un impact grav asupra biodiversităţii montane.
În plus, schimbarea utilizării terenului şi a acoperirii suprafeţelor, dezastrele naturale accelerează pierderea biodiversităţii şi contribuie la crearea unui mediu fragil pentru comunităţile montane.
Degradarea ecosistemului, pierderea mijloacelor de trai şi migraţia în munţi pot duce la abandonarea practicilor culturale şi a tradiţiilor care au susţinut biodiversitatea de generaţii.
1.În 1861 este făcută Proclamația către națiune a lui Alexandru Ioan Cuza prin care aducea la cunoștință oficial ca „Unirea este îndeplinită, naționalitatea română este întemeiată”.
2.În 1901 a fost trimis primul semnal radio transatlantic de către italianul Guglielmo Marconi, de la Poldhu din Cornwall, fiind recepționat de Persy Wright Paget, la St. John, din Newfoundland.
3.În 1936, Eduard al VIII–lea, rege al Angliei din 20 ianuarie 1936, anunță, printr–un comunicat radiofonic, abdicarea de la tron, în favoarea fratelui său și opțiunea pentru o viață normală, dincolo de celebritate, alături de femeia pe care o iubește, americana Wallis Simpson.
4.În 1946, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis înființarea UNICEF cu scopul inițial de a oferi ajutoare de hrană și asistență medicală copiilor din țările devastate de al Doilea Război Mondial.
5.În 1958 a fost arestat sub acuzația de „uneltire contra orânduirii sociale” filozoful Constantin Noica, condamnat la 24 de ani de muncă silnică, la 1 martie 1960.
6.În 1972, Apollo 17 devine a șasea și ultima misiune Apollo care ajunge pe Lună.
Apollo 17 este a unsprezecea navă spațială lansată de SUA în cosmos.
Ea fiind ultima navă lansată spre lună cu echipaj, care a făcut parte din programul Apollo.
7.În 1994 are loc intrarea trupelor rusești pe teritoriul republicii separatiste Cecenia.
Potrivit estimărilor internaționale conflictul s–a soldat cu aproximativ 100 000 de victime dintre care aproximativ 80% din rândul populației civile.