11 APRILIE ÎN ISTORIE

În fiecare an, la 11 aprilie, în lume este comemorata Ziua internațională a celor eliberați din lagărele de concentrare fasciste.

Este marcată ziua eliberării, la 11 aprilie 1945, de către Forţele Aliate, a lagărului de la Buchenwald.

Evenimentul constituie o invitație la meditare asupra a ceea ce a însemnat Holocaustul și asupra efectelor pe care le-au avut actele antisemite și xenofobe de la acea vreme asupra lumii întregi – șase milioane de evrei și un număr indefinit de reprezentanți ai altor minorități au fost exterminați în camerele de gazare și lagărele de concentrare, între anii 1933 și 1945.

Pe 11 aprilie 1945, soldații americani au dărâmat zidurile “fabricii morții” de la Buchenwald, simbol al ororilor naziste.

Se estimează că în lagărul de la Buchenwald au murit în jur de 56.000 de persoane, în principal evrei și deținuți politici, dar și prizonieri de război sovietici, țigani și homosexuali.

Mulți dintre deținuții aduși acolo au fost torturați și uciși, în timp ce alții au pierit de foame și boli sau, în cazul unora dintre ei, din cauza virușilor cu care au fost infectați în mod deliberat, ca parte a unor experimente medicale.

Ani mai târziu, rapoartele întocmite de istorici au arătat că, în momentul intrării americanilor în lagărul de la Buchenwald au fost descoperiți 21.000 de supraviețuitori.

1.Pe 11 aprilie 1858 se naște Barbu Ștefănescu Delavrancea.

Barbu Ștefănescu Delavrancea a fost un scriitor, orator și avocat român, membru al Academiei Române și primar al Capitalei.

Este tatăl pianistei și scriitoarei Cella Delavrancea, precum și al arhitectei Henrieta (Riri) Delavrancea, una dintre primele femei-arhitect din România.

Foto Wikipedia

2.În 1905, Principele G.V. Bibescu întreprinde, împreună cu soția sa Martha, Emanuel Bibescu, inginerul Dimitrie Leonida, soții Ferekyde și Claude Anet, o mare expediție cu automobilul în Persia, traversând Rusia, Crimeea și Caucazul.

George-Valentin Bibescu a fost unul dintre cei mai buni piloți români.

S-a născut la București, pe 3 aprilie 1880. A fost al treilea copil al soților Bibescu, botezat la Biserica Domnița Bălașa, nași fiindu-i prințesa Vera Lobanov-Rostowski.

Primește numele primului născut, mort în 1879; George Valentin Bibescu, nepot al domnitorului Gheorghe Bibescu, pretendent de drept la tronul țării.

Foto Wikipedia

3.În 1944, la 11 aprilie se stinge din viață Ion Minulescu.

Ion Minulescu a fost un poet și prozator român, reprezentant important al simbolismului românesc.

Ion Minulescu este numit director general al artelor în 1922.

Născut la București, a copilărit la Slatina, de unde este originară mama sa. A urmat școala primară și gimnaziul la Pitești; a făcut bacalaureat în 1899 la un pension particular din București, „Brânză și Arghirescu”

Foto Wikipedia

4.În 1961 începe procesul Eichmann în Israel.

El este acuzat ca fiind unul dintre organizatorii așa-zisei soluții finale (omorârea evreilor în lagărele naziste). La 31 mai 1962, este executat.

Otto Adolf Eichmann a fost un nazist german, cu gradul de Obersturmbannführer-SS.
A organizat și condus Soluția finală – exterminarea a 6 milioane de evrei între anii 1940-1945.

În Procesele de la Nürnberg a fost condamnat la moarte în contumacie ca mare criminal de război.

Prins de Mosadul israelian a fost rejudecat la un tribunal din Ierusalim, condamnat la moarte prin spânzurare și executat la închisoarea din Ramla.

Foto Wikipedia

5.În 1970, Apollo 13 se lansează de la Kennedy Space Center.

Apollo 13 a fost a treia misiune umană a NASA dezvoltată cu intenția de a coborî pe Lună.

Pe parcursul misiunii însă, probleme tehnice au forțat echipajul să renunțe la aselenizare.

Echipajul era format din comandantul misiunii James A. Lovell, pilotul modulului de comandă John L. „Jack” Swigert, și pilotul modulului lunar Fred W. Haise.

Foto Wikipedia

ULTIMELE ARTICOLE