8.5 C
București
marți, 27 octombrie 2020
Acasă Articole Ziua de azi 10 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

10 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

Un caz de suicid, la fiecare 40 de secunde, la nivel mondial este statistica sumbră realizată de Asociaţia Internaţională pentru Prevenirea Suicidului. În fiecare an peste 800.000 de persoane își pun capăt zilelor, suicidul fiind printre primele 20 de cazuri de deces.

Data de 10 septembrie marchează, în fiecare an, Ziua mondială pentru prevenirea suicidului.

Ziua este marcată cu scopul de a creşte gradul de conştientizare în rândul populaţiei cu privire la gravitatea acestui fenomen, dar şi pentru a promova o serie de măsuri de prevenire pentru a-l combate.

Numărul celor care au tentative de suicid este, însă, de până la 25 de ori mai mare, ceea ce înseamnă că mult mai multe persoane au fost pe cale să comită un act suicidar sau au trăit în preajma unei astfel de persoane, transmit jurnaliștii de la Agerpres.

Sursa Pixabay

Se estimează că pentru fiecare viaţă pierdută ca urmare a suicidului, alte 135 de persoane sunt afectate, ceea ce duce la o cifră de circa 108 milioane de persoane afectate de comportamentul suicidar în fiecare an.

Comportamentul suicidar cuprinde nu doar suicidul propriu-zis, ci şi gândurile sau tentativele suicidare.

Sursa Pixabay

 

1.În 1898, împărăteasa Elisabeta a Austriei este asasinată la Geneva de anarhistul italian Luigi Lucheni.

Sursa Wikipedia

 

2.În 1939, submarinul australian HMS Oxley este scufundat din greșeală de submarinul britanic HMS Triton în apropiere de Norvegia și devine prima pierdere a Royal Navy.

 

3.În 1960, la Jocurile Olimpice de la Roma, Iolanda Balaș, supranumită de gazde la grande bionda, a sărit 1,85 metri și a câștigat medalia olimpică de aur la o diferență de 14 cm față de următoarea clasată.

În total România a obținut 10 medalii (3 aur, 1 argint, 6 bronz).

Iolanda Balaș Sőtér a fost campioană olimpică română de etnie maghiară, care a dominat proba de săritura în înălțime timp de un deceniu.

Din 1988 până în 2005 a fost președinta Federației Române de Atletism.

Sursa Wikipedia

4.În 1977, Hamida Djandoubi, condamnat pentru tortură și crime, este ultima persoana care urmează să fie executată prin ghilotinare în Franța.

 

5.În 1989, în urma coliziunii cu un convoi bulgăresc de barje, nava „Mogoșoaia” se scufundă în apropiere de Galați. Catastrofa s-a soldat cu 215 victime.

 

6.În 2001, britanicul Charles Ingram trișează în încercarea sa de a câștiga premiul de un milion de lire sterline la Vrei să fii milionar?

Ca probă împotriva sa la proces s-a arătat că pentru a ajunge la răspunsurile corecte, Ingram s-a folosit de profesorul universitar Whittoc, care tușea pentru a-i da de știre dacă răspunsul e bun sau nu.

În 2003 a fost condamnat pentru înșelăciune.

 

7.În 2015, rămășițe ale unei vechi specii umane (Homo naledi) au fost descoperite într-o peșteră din Africa de Sud din care au fost exhumate osemintele a 15 hominizi.

Echipa de cercetători care efectuează săpăturile arheologice a formulat ipoteza că aceste vechi rude îndepărtate ale omului practicau deja rituri funerare.

Homo naledi este o specie extinctă de hominid, pe care antropologii au descris-o prima dată în septembrie 2015 și au atribuit-o genului Homo.

În 2013, au fost găsite schelete fosile în provincia Gauteng din Africa de Sud, într-o cameră a sistemului de peșteri Rising Star, aflată la aproximativ 50 km nord-vest de Johannesburg.

Deși trăsăturile arhaice ale scheletului semănau cu exemplare fosile vechi de aproximativ două milioane de ani, în 2017, fosilele au fost datate la o vechime de 250.000 de ani și, astfel, contemporan cu oameni moderni anatomic, Neanderthali și Denisovani.

Echipa de cercetare consideră, așadar, că H. naledi nu este un strămoș direct al oamenilor moderni, ci probabil o ramură din genul Homo.

Specia este caracterizată printr-o masă corporală și o statură asemănătoare cu populațiile umane cu corpuri mici, un volum endocranial mai mic, similar cu Australopithecus și o formă de craniu similară cu speciile timpurii de Homo.

Anatomia scheletică prezintă trăsături ancestrale cunoscute de la australopitecine cu trăsături asociate cu hominizi mai recenți.

Până în septembrie 2015 au fost recuperate în total circa 1.550 de resturi fosile, de la aproximativ 15 indivizi.

În mai 2018, antropologii au furnizat dovezi că H. naledi avea un creier mic, dar totuși complex, având asemănări structurale cu creierul uman modern.

Naledi înseamnă „stea” în limba sotho și se referă la numele sitului unde a fost descoperit.

Sursa Wikipedia

SourceWikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

Italia, cuprinsă de proteste violente anti-restricții

Proteste de stradă în Torino și Milano din cauza noilor măsuri antipandemice! Acestea s-au transformat în confruntări cu poliția și atacuri violente ale mulțimii...

Care sunt motivele pentru care putem renunța la mască în aer liber?

Comitetul Național pentru Situaţii de Urgenţă a anunțat luni modificarea legii care impune portul măștii în aer liber în anumite localități sau județe. Astfel, CNSU...

Avertizare OMS: ”Suntem mult în urma virusului în Europa”

Europa are nevoie de o 'accelerare serioasă' a luptei împotriva coronavirusului, iar lipsa capacităţii de depistare a contacţilor ar putea îndrepta boala şi mai...

27 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

Astăzi se împlinesc 82 de ani de la inaugurarea, pe 27 octombrie 1938, la Târgu Jiu, a sculpturii "Coloana fără sfârșit" (sau Coloana Infinitului)...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?