
La 10 noiembrie este marcată, în fiecare an, Ziua internaţională a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare. Legând mai strâns ştiinţa şi societatea, Ziua internaţională a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare are menirea de a asigura ţinerea cetăţenilor la curent cu evoluţiile ştiinţei. De asemenea, marcarea zilei subliniază rolul pe care îl joacă oamenii de ştiinţă în lărgirea înţelegerii noastre privind planeta pe care trăim şi în a face societăţile noastre mai durabile, indică site-ul https://www.un.org/.
Această zi a fost stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), cu scopul de a evidenţia rolul important al ştiinţei în societate şi nevoia de a angaja publicul larg în dezbateri asupra problemelor contemporane importante, relevante pentru ştiinţă. De asemenea, subliniază importanţa şi relevanţa ştiinţei în viaţa noastră de zi cu zi, se arată pe site-ul UNESCO, https://en.unesco.org/. Anul 2021 marchează cea de-a 20-a ediţie a Zilei internaţionale a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare. Tema din acest an este ”Building Climate-Ready Communities”, făcând referire la importanţa construirii de comunităţi pregătite pentru schimbările climatice, care devin o ameninţare serioasă la adresa vieţii a miliarde de oameni şi a planetei, se arată pe https://www.un.org/. Obiectivul este de a aduce ştiinţa mai aproape de societate prin evidenţierea unor aspecte ştiinţifice cheie şi a posibilelor soluţii oferite de ştiinţă, tehnologie şi inovaţie la unele dintre provocările globale majore cu care se confruntă societatea astăzi. Totodată, cu ocazia Zilei internaţionale a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare, va fi prezentat şi câştigătorul Premiului Kalinga pentru popularizarea ştiinţei, decernat de UNESCO. Ziua internaţională a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare a fost stabilită la 2 noiembrie 2001, în cadrul celei de-a 31-a sesiuni a Conferinţei generale a UNESCO, prin Rezoluţia 20/31C, şi sărbătorită pentru prima dată în lumea întreagă la 10 noiembrie 2002, sub auspiciile UNESCO.
10 NOIEMBRIE ÎN ISTORIE
1688: S-a terminat tipărirea Bibliei în limba română. Textul a fost definitivat din inițiativa lui Șerban Cantacuzino, domnul Munteniei.



