8.5 C
București
miercuri, 10 august 2022
Acasă Articole Ziua de azi 10 NOIEMBRIE ÎN ISTORIE

10 NOIEMBRIE ÎN ISTORIE

La 10 noiembrie este marcată, în fiecare an, Ziua internaţională a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare. Legând mai strâns ştiinţa şi societatea, Ziua internaţională a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare are menirea de a asigura ţinerea cetăţenilor la curent cu evoluţiile ştiinţei. De asemenea, marcarea zilei subliniază rolul pe care îl joacă oamenii de ştiinţă în lărgirea înţelegerii noastre privind planeta pe care trăim şi în a face societăţile noastre mai durabile, indică site-ul https://www.un.org/.

 

Această zi a fost stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), cu scopul de a evidenţia rolul important al ştiinţei în societate şi nevoia de a angaja publicul larg în dezbateri asupra problemelor contemporane importante, relevante pentru ştiinţă.

De asemenea, subliniază importanţa şi relevanţa ştiinţei în viaţa noastră de zi cu zi, se arată pe site-ul UNESCO, https://en.unesco.org/.

 

Anul 2021 marchează cea de-a 20-a ediţie a Zilei internaţionale a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare. Tema din acest an este ”Building Climate-Ready Communities”, făcând referire la importanţa construirii de comunităţi pregătite pentru schimbările climatice, care devin o ameninţare serioasă la adresa vieţii a miliarde de oameni şi a planetei, se arată pe https://www.un.org/.

 

Obiectivul este de a aduce ştiinţa mai aproape de societate prin evidenţierea unor aspecte ştiinţifice cheie şi a posibilelor soluţii oferite de ştiinţă, tehnologie şi inovaţie la unele dintre provocările globale majore cu care se confruntă societatea astăzi.

 

Totodată, cu ocazia Zilei internaţionale a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare, va fi prezentat şi câştigătorul Premiului Kalinga pentru popularizarea ştiinţei, decernat de UNESCO.

 

Ziua internaţională a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare a fost stabilită la 2 noiembrie 2001, în cadrul celei de-a 31-a sesiuni a Conferinţei generale a UNESCO, prin Rezoluţia 20/31C, şi sărbătorită pentru prima dată în lumea întreagă la 10 noiembrie 2002, sub auspiciile UNESCO.

 

Sursa Google

 

10 NOIEMBRIE ÎN ISTORIE

1688: S-a terminat tipărirea Bibliei în limba română. Textul a fost definitivat din inițiativa lui Șerban Cantacuzino, domnul Munteniei.

Sursa Wikipedia

1871: Pe malul de răsărit al lacului Tanganyika, ziaristul Henry Stanley, plecat din Zanzibar în căutarea exploratorului David Livingstone, despre care nu se știa nimic de mai bine de trei ani de zile, fiind considerat pierdut în teritoriile centrale ale Africii, găsește un călător istovit și fără provizii.

Stanley rostește întrebarea devenită vorbă istorică: “Doctor Livingstone, I presume?”. Ulterior cei doi vor explora împreună nordul Lacului Tanganyika, apoi ziaristul se va întoarce în Anglia, Livingstone îndreptându-se spre Zambia.

Sursa Wikipedia

1940: România este lovită de un cutremur cu epicentrul în Vrancea. Numărul victimelor a fost estimat la 1000 de morți și 4000 de răniți, majoritatea în Moldova.

Sursa Wikipedia

1970: Marele Zid Chinezesc a devenit obiectiv turistic.

Sursa Wikipedia

2008: La peste cinci luni după aterizarea pe Marte, NASA declară misiunea Phoenix încheiată, după ce comunicarea cu modulul s-a pierdut.

Sursa Wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.ULTIMELE ARTICOLE

Oficial din Ucraina: ”În cazul unui incident nuclear, va fi afectat nu doar sudul Ucrainei”

La centrala atomo-electrică din Zaporojie, cea mai mare din Europa și pe care invadatorii ruşi ameninţă acum să o arunce în aer, sunt stocate...

Guvernatorul BNR: ”Nu ne jucăm cu inflaţia, este o boală foarte periculoasă”

„Se plafonează rata inflaţiei în acest trimestru, plafonare înseamnă în jur de 15% acum, în august, este foarte posibil datorită preţurilor la ţiţei, la...

Președintele PSD se arată nemulțumit de gestionarea crizei energiei din România

„Guvernatorul BNR a spus un lucru corect, cea mai mare parte a inflației a venit din prețul care a explodat la energie. Decizia cea...

Primarul Capitalei, despre taxarea parcărilor din București: ”Scopul este de a elibera zone foarte aglomerate”

Nicuşor Dan a reiterat, în cadrul unei emisiuni, faptul că din 15 august vom fi amendaţi toţi cei care parchează pe aşa-numitele „locurile albastre”...