vineri, iulie 19, 2024
Acasă Articole 10 MARTIE ÎN ISTORIE

10 MARTIE ÎN ISTORIE

Știați că pe 10 martie 1855 se inaugurează linia telegrafică București-Giurgiu?
Astfel, ziua de 10 martie este dedicată realizărilor în domeniul comunicațiilor.

1.În 1629, Carol I al Angliei dizolvă Parlamentul.

Este începutul celor „11 ani de tiranie” în care n-a existat parlament.

2.Pe 10 martie 1871, față de continuarea manifestărilor antigermane, Carol I convoacă guvernul și ia hotărârea de a părăsi țara chiar a doua zi.

Renunță la ideea abdicării cu condiția constituirii unui guvern care să obțină votarea bugetului și să rezolve problema concesionării căilor ferate.

Guvernul liberal condus de Ion Ghica demisionează.

Lascăr Catargiu își ia răspunderea noului guvern.

3.În 1876, Alexander Graham Bell a făcut cu succes primul apel telefonic, spunând „Domnule Watson, vino aici; am nevoie de tine”.


4.În 1906, pe 10 martie a avut loc catastrofa minieră de la Courrieres, Lens (Franța), soldată cu moartea a 2.000 de mineri.


5.Pe 10 martie 1945, bombardiere americane aruncă aproape 2.000 de tone de bombe incendiare asupra orașului japonez Tokyo, distrugând mari părți din capitala Japoniei și ucigând 100.000 de civili.


6.În 1974, echipa de handbal masculin a României a câștigat campionatul mondial după ce a învins în finală echipa RDG-ului cu scorul de 14 – 12 și a devenit pentru a patra oară campioană mondială.

ULTIMELE ARTICOLE

Pacea – un obiectiv tot mai greu de atins

Într-o lume marcată de conflicte, inegalități și tensiuni crescânde, pacea pare un obiectiv tot mai greu de atins. Cu toate acestea, figura emblematică a...

17 iulie – Ziua Internațională a Justiției

Ziua Internațională a Justiției, celebrată pe 17 iulie, este o ocazie importantă pentru a recunoaște și promova principiile de justiție, echitate și drepturile omului...

Importanța educației emoționale în școli

Educația emoțională, adesea denumită și inteligență emoțională, se referă la capacitatea de a recunoaște, înțelege și gestiona propriile emoții și de a recunoaște și...

Nu e niciodată prea târziu să înveți ceva nou

Învățarea este un proces continuu care nu ar trebui să se oprească niciodată, indiferent de vârstă. Fie că e vorba de dezvoltarea unor noi...