10 IULIE ÎN ISTORIE

Pe 10 iulie 1871 se năștea scriitorul și criticul francez Marcel Proust.

Valentin Louis Georges Eugène Marcel Proust a fost un romancier, eseist și critic francez, cunoscut mai ales datorită romanului În căutarea timpului pierdut, operă monumentală de ficțiune a secolului XX, publicată de Gallimard în șapte volume, redactate vreme de mai bine de 14 ani.

Colaborarea cu Gallimard nu a fost lipsită de peripeții, autorul a propus volumul editurii, care în epocă purta titulatura de Nouveau Revue Francais, dar marele scriitor André Gide a respins manuscrisul, astfel încât autorul a publicat prima parte a romanului pe speze proprii la editura Grasset.

Ulterior, Gaston Gallimard însuși a cumpărat drepturile de publicare pentru editura pe care o patrona și care deține și azi copy-right-ul operei proustiene.

Sursa Wikipedia

 

1.În 1553, Lady Jane Grey urcă pe tronul Angliei.

După doar nouă zile tronul este preluat de regina Maria I a Angliei, care își va decapita rivala șase luni mai târziu.

Maria I Tudor, cunoscută și sub numele de Maria Tudor, a fost regina Angliei și regina Irlandei din 6 iulie 1553 (de facto) sau 19 iulie 1553 (de jure) până la moartea sa în 17 noiembrie 1558.

Maria a fost al patrulea monarh al dinastiei Tudor, după regina neîncoronată Lady Jane Grey și predecesoare a reginei Elisabeta I.

Este în principal cunoscută pentru scurta reinstaurare în Anglia a catolicismului.

Până la sfârșitul domniei, Maria I a executat aproximativ trei sute de opozanți religioși; drept urmare a primit porecla de Bloody Mary (Maria Sângeroasa).

Sursa Wikipedia

2.În 1778, în cadrul Războiului de Independență al Statelor Unite, regele Ludovic al XVI-lea al Franței declară război Regatului Marii Britanii.

Ludovic al XVI-lea a fost ultimul rege al Franței și al Navarei din 1774 și până în 1789, rege al francezilor din 1789 și până în 1793.

A fost ultimul reprezentant al Absolutismului și o victimă a Revoluției Franceze.

A fost ultimul rege care a locuit în Palatul de la Versailles. Ludovic al XVI-lea a fost fiul delfinului Ludovic al Franței și al lui Marie-Josèphe de Saxonia.

Devenit delfin la moartea tatălui său, căsătorit cu Maria Antoaneta a Austriei, a urcat pe tron la vârsta de nouăsprezece ani, când i-a succedat bunicului său Ludovic al XV-lea în 1774.

A fost fratele mai mare al viitorilor regi Ludovic al XVIII-lea și Carol al X-lea.

Sursa Wikipedia

3.În 1908, fizicianul olandez Heike Kamerlingh Onnes a fost primul care a reușit să lichefieze heliul prin răcirea gazului la o temperatură mai mică decât un kelvin.

Heike Kamerlingh Onnes a avut contribuții în termodinamică și electricitate.

Este întemeietorul laboratorului criogenic din Leiden în 1882, unde a atins pentru prima oară temperaturi apropiate de zero absolut și a ajuns să lichefieze heliul în anul 1908.

A studiat fenomenul opalescenței critice împreună cu W.H. Keesom, și a descoperit în anul 1911, fenomenul supraconductibilității.

Profesor universitar la Leiden, a fost laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1913.

Sursa Wikipedia

4.În 1925 a fost înființată agenția rusă de presă TASS (din 22 ianuarie 1992, ITARTASS).

5.În 1985 a fost reintrodusă în Statele Unite ale Americii vechea formulă clasică a „Coca-Cola”, în urma controverselor legate de schimbarea numelui din „Coca-Cola” în „New Coke”.

6.În 1991, Boris Elțîn a devenit primul președinte rus ales de un electorat.

Boris Nikolaievici Elțîn a fost, în 1991, primul președinte al Rusiei, precum și primul conducător din istoria acestei țări ales în mod direct.

Sursa Wikipedia

7.În 2006, în Mongolia, la aniversarea a 800 de ani de la înființarea statului se inaugurează o statuie uriașă de 40 de metri înălțime a lui Genghis Khan.

Sursa Wikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

”Alergând către țintă” &#...

A7tv aduce pe micile ecra...

Când ar trebui să vedem p...

Într-o piață competitivă ...

Descoperă călătoria creșt...

Într-o lume plină de agit...