10 APRILIE ÎN ISTORIE

Pe 10 aprilie, în diferite ţări ale lumii este marcată o sărbătoare de familie – Ziua fraţilor şi a surorilor.

În SUA această sărbătoare este numită Ziua naţională a fraţilor şi surorilor şi este menită să continue tradiţia de celebrare a legăturilor de familie şi de rudenie şi să consolideze relaţiile dintre persoanele apropiate, aşa cum sunt relaţiile dintre fraţi şi surori.

Tradiţia marcării, la 10 aprilie, a Zilei fraţilor şi a surorilor a venit din SUA, iniţiatoarea spirituală a acestei noi sărbători fiind Claudia Evart. Ea şi-a pierdut fratele şi sora la vârstă fragedă şi a suferit foarte tare din această cauză.

În memoria lor, Claudia a decis să organizeze o sărbătoare, iar ca dată a ales 10 aprilie – ziua naşterii surorii sale.

Ea s-a adresat oamenilor cu apelul de a nu-şi uita persoanele dragi: fraţii şi surorile, şi de a preţui posibilitatea de a simţi căldura, bunătatea, grija şi înţelegerea rudelor apropiate, subliniind că o astfel de persoană este o minune şi un dar de la Dumnezeu.

Cu această ocazie felicităm toate familiie cu mulți copii, toți frații și toate surorile!

Foto Pixabay

1.În 1815, pe 10 aprilie are loc erupția vulcanului Tambora, din insula Sumbawa (Indonezia), una din cele mai puternice din istorie.

Foto Pixabay

2.Pe 10 aprilie 1912, vasul Titanic a plecat în primul și singurul voiaj dintre Southampton, Anglia și New York, SUA.

RMS Titanic a fost cel mai mare pachebot din lume când a plecat în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia cu destinația New York, pe 10 aprilie 1912.

La patru zile de la plecare, la ora 23:40 în data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit de un aisberg și s-a scufundat la ora 2:20 în dimineața următoare.

În urma naufragiului și-au pierdut viața 1514 persoane din 2228 în unul din cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istorie.

Pachebotul RMS Titanic, din clasa Olympic, a fost deținut de compania White Star Line și a fost construit la șantierele Harland and Wolff din Belfast.

A plecat spre New York cu 2228 de oameni la bord. Numărul mare de victime a fost cauzat, în mare parte, de faptul că deși îndeplinea normele vremii, nava avea bărci de salvare suficiente doar pentru 1178 de persoane.

Un număr mare de bărbați au murit din cauza protocolului „femeile și copiii întâi”.

Foto Wikipedia

3.În 1937, Principele Nicolae, fiul Regelui Ferdinand și al Reginei Maria, a fost decăzut din rangul de membru al familiei regale, printr-un decret regal, ca urmare a căsătoriei morganatice cu Ioana Dumitrescu-Doleti.

El s-a exilat în același an, sub numele de Nicolae Brana.

Căsătoria morganatică este o căsătorie încheiată între persoane de ranguri sociale diferite, pentru a împiedica transmiterea de titluri și privilegii între soți și către copiii născuți în urma căsătoriei.

În prezent este rar întâlnită, dar în trecut căsătoria morganatică se încheia de obicei între un bărbat de rang social înalt (cum ar fi un rang regal) și o femeie de rang social inferior.

În felul acesta, nici soția, nici copiii născuți în urma căsătoriei nu aveau drepturi la titlurile soțului.

Foto Wikipedia

4.În 1944 a fost produsă pentru prima dată chinina sintetică, de către dr. Robert Burns Woodward și dr. William von Eggers Doering.

Chinina este un alcaloid chinolinic izolat pentru prima dată de către farmaciștii francezi Pierre Joseph Pelletier și Joseph Bienaimé Caventou.

Primul care observă acțiunea sa antimalarică este iezuitul Agostino Salumbrino, inspirat de faptul că indienii Quechua din Peru tratează frigurile cu scoarța arborelui „Quina” sau „Quina-Quina”.

Foto Wikipedia

5.În 1972 a fost semnată Convenția privind interzicerea perfecționării producției și stocării armelor bacteriologice (biologice) și a toxinelor și distrugerea lor.

Convenția a intrat în vigoare la 26 martie 1975.

Foto Pixabay

6.În 2010, pe 10 aprilie, se produce accidentul aviatic de la Smolensk: Președintele Poloniei, soția acestuia, guvernatorul Băncii Naționale Poloneze, oficiali și oameni de marcă polonezi au decedat în urma unui accident aviatic produs în apropiere de aeroportul din Smolensk, Rusia.

O aeronavă de tip Tupolev Tu-154 din cadrul Regimentului 36 al Aviației Speciale poloneze s-a prăbușit în apropierea aeroportului de la Smolensk, Regiunea Smolensk, Rusia, în accident decedând toți cei 88 de pasageri și cei 8 membri ai echipajului.

Foto Wikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Povestea cutremurătoare a...

La doar 14 ani, Mihai fum...

„Suntem o echipă în fața ...

După 18 ani de căsnicie, ...

Cum poți aduce schimbarea...

Cum poți aduce schimbarea...

Frica de moarte și impact...

Frica de moarte și impact...