luni, iulie 15, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 10 APRILIE ÎN ISTORIE

10 APRILIE ÎN ISTORIE

La data de 10 aprilie este marcată Ziua Sportului Curat, cu scopul de a atrage atenţia publicului larg asupra luptei împotriva dopajului, un flagel care afectează nu doar sportul, ci întreaga societate, notează site-ul oficial al Agenţiei Naţionale Anti-Doping.

 

Sursa Telegraf online

 

În România a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 240/2016, publicată în Monitorul Oficial la 7 aprilie 2016.

Iniţiativa marcării ei a aparţinut Agenţiei Naţionale Anti-Doping (ANAD), ţara noastră alăturându-se statelor care au aderat la Convenţia internaţională împotriva dopajului în sport şi a Codului Mondial Anti-Doping.

România a aderat la prevederile celor două documente prin Legea 367/2006, angajându-se, astfel, să adopte, la nivel naţional, măsurile legislative în domeniu şi politicile anti-doping la nivel mondial.

Astfel, pentru marcarea acestei zile sunt organizate acţiuni de educare, informare, prevenire şi combatere a dopajului în sport, adresate îndeosebi tinerilor, cu precădere sportivi şi practicanţi ai sportului recreativ, precum şi personalului din anturajul acestora.

Scopul este acela de a avertiza cu privire la pericolele utilizării substanţelor interzise.

Ziua Sportului Curat a fost sărbătorită, în anii trecuţi, în contextul unor manifestări sportive majore desfăşurate în ţară, precum Campionatelor Europene de Lupte organizate la Bucureşti (2019).

Sursa Ziare.com

 

10 APRILIE ÎN ISTORIE

1912: Vasul Titanic a plecat în primul și singurul voiaj dintre Southampton, Anglia și New York, SUA.

Sursa Wikipedia

1913: Este dată în folosința prima linie ferată electrificată de pe teritoriul actual al României: calea ferată Arad-Ghioroc-Pâncota, cu linia secundară Ghioroc-Radna.

Sursa Ziar de Arad

1937: Principele Nicolae, fiul Regelui Ferdinand și al Reginei Maria, a fost decăzut din rangul de membru al familiei regale, printr-un decret regal, ca urmare a căsătoriei morganatice cu Ioana Dumitrescu-Doleti. El s-a exilat în același an, sub numele de Nicolae Brana.

Sursa Wikipedia

1944: A fost produsă pentru prima dată chinina sintetică, de către dr. Robert Burns Woodward și dr. William von Eggers Doering.

Sursa Wikipedia

1988: Mihail Gorbaciov propune limitarea armelor nucleare tactice și oferă garanții potrivit cărora Uniunea Sovietică își va distruge tot arsenalul chimic.

Sursa Wikipedia

1993: Realizarea primei transmisii, printr-un radio-amator, a echipajului unei navete americane cu cel al altei navete spațiale. Un astronaut american al stației Discovery a schimbat câteva cuvinte cu un cosmonaut aflat la bordul stației orbitale ruse Mir.

Surs Newsweek

2010: Accidentul aviatic de la Smolensk: Președintele Poloniei, soția acestuia, guvernatorul Băncii Naționale Poloneze, oficiali și oameni de marcă polonezi au decedat în urma unui accident aviatic produs în apropiere de aeroportul din Smolensk, Rusia.

Sursa Wikipedia

SourceWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Medicii neonatologi și importanța lor crucială în viața noastră

Medicii neonatologi joacă un rol esențial în îngrijirea celor mai vulnerabili pacienți: nou-născuții, în special cei prematuri sau cu probleme medicale complexe. Expertiza lor...

Cele mai importante versete din Biblie pe care să le memorezi

Selectarea celor mai importante versete din Biblie este subiectivă și poate varia în funcție de interpretare și context. Însă, iată câteva dintre versetele considerate...

Istoria reformei protestante

Reforma Protestantă, inițiată în secolul al XVI-lea, a fost un moment crucial în istoria creștinismului, marcând o schimbare profundă în peisajul religios, social și...

Ziua Malala: sărbătorirea curajului și educației pentru toți

Ziua Malala este sărbătorită anual pe 12 iulie. Pentru a onora curajul și determinarea Malalei Yousafzai în lupta pentru dreptul la educație. Această zi...