1 MAI ÎN ISTORIE

Astăzi sărbătorim Ziua Muncii. Cum și când a apărut această sărbătoare pe care românii au transformat-o în ”ieșiri la iarbă verde”?

În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești.

Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea mișcărilor muncitorești în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.

1 mai a devenit, în aproape toată lumea, Ziua Internațională a Muncii.

Există și excepții, de exemplu Australia, Elveția și Statele Unite, unde 1 mai nu este o sărbătoare oficială.

În majoritatea țărilor vest europene, ziua de 1 mai este zi liberă.

În țările comuniste, ziua de 1 mai a fost transformată într-o sărbătoare de stat însoțită de defilări propagandistice.

Regimurile comuniste încercau să ducă tradiția unei mișcării muncitorești internaționale, apărută sub egida celei de-a doua Internaționale.

1.În 1707, Anglia s-a unit cu Scoția sub numele de Marea Britanie.

Regatul Marii Britanii a fost un stat în Europa de Vest ce a existat între anii 1707 și 1801.

A fost creat în urma Actului de Uniune din 1707 dintre Regatul Scoției și Regatul Angliei, formând astfel un regat unitar pe întreg teritoriul insulei Marea Britanie.

Statul a fost condus de un parlament și un guvern unic cu sediul la Westminster în Londra.

Cele două regate aveau același monarh încă din 1603, când Iacob al VI-lea al Scoției a devenit Rege al Angliei la moartea Reginei Elisabeta I.

Regatul Marii Britanii a fost înlocuit în 1801 de Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei când Regatul Irlandei a fost unit cu Regatul Marii Britanii prin Actul de Uniune din 1801 în urma înăbușirii Revoltei irlandeze din 1798.

Foto Wikipedia

2.În 1899, pe 1 mai, Bayer introduce aspirina în Germania.

Bayer este un concern cu sediul la Leverkusen, Germania și cu activitate internațională în industria chimică și farmaceutică.

Bayer există ca firmă din anul 1863 în Barmen, în prezent sector al orașului Wuppertal.
Bayer a fuzionat în 1925 cu concernul chimic I.G. Farben.

În 1951, Bayer a redevenit companie de sine stătătoare, cu denumirea inițială.

În mai 2008, autoritățile germane antitrust au amendat sucursala Bayer Vital a companiei farmaceutice Bayer cu 10,3 milioane de euro (16,2 milioane de USD) pentru fixarea ilegală a prețurilor la produse medicamentoase fără prescripție, inclusiv aspirina.

Foto Wikipedia

3.În 1919, guvernele sovietic și ucrainean au adresat guvernului român două ultimatumuri prin care îi cereau să părăsească în 24 de ore Basarabia și Bucovina.

Foto Wikipedia

4.În 1949 se stinge din viață Gheorghe Petrașcu, pictor și academician român, fondator al unui curent artistic, caracterizat printr-un colorit grav, concentrat și prin forța de evocare a obiectelor și priveliștilor, prinse în mediul lor imediat.

S-a născut în orașul Tecuci din România, într-o familie cu tradiții culturale.

Părinții săi erau mici proprietari din ținutul Fălciu, Costache Petrovici-Rusciucliu și soția acestuia Elena, născută Bițu-Dumitriu.

Frate cu diplomatul, scriitorul și criticul literar și de artă Nicolae Petrașcu, Gheorghe Petrașcu arată de tânăr înclinații artistice, făcând primele studii la Universitatea Națională de Arte București.

La recomandarea lui Nicolae Grigorescu, primește o bursă pentru a se perfecționa în străinătate.

După un scurt timp petrecut la München, pleacă la Paris, unde se înscrie la Academia Julian și lucrează în atelierul lui Bouguereau (1899-1902).

De la prima sa expoziție personală la Ateneul Român (1900), este remarcat de scriitorii Barbu Delavrancea și Alexandru Vlahuță, care îi cumpără câte o lucrare.

Foto Wikipedia

5.La 1 mai 1950, în Republica Federală Germania nu mai există bonuri de masă, raționalizarea alimentelor a fost abolită.

Foto Wikipedia

6.În 2002, la Salonul Internațional al Invențiilor și Produselor Noi de la Geneva, ediția nr. 30, România a câștigat 67 de medalii (din care 15 de aur) și trei premii speciale, ceea ce a clasat–o pe primul loc între cele 44 de țări.

Foto Pixabay

Sourcewikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Povestea cutremurătoare a...

La doar 14 ani, Mihai fum...

„Suntem o echipă în fața ...

După 18 ani de căsnicie, ...

Cum poți aduce schimbarea...

Cum poți aduce schimbarea...

Frica de moarte și impact...

Frica de moarte și impact...