8.5 C
București
miercuri, 7 decembrie 2022
Acasă Articole Ziua de azi 1 IUNIE ÎN ISTORIE

1 IUNIE ÎN ISTORIE

Ziua internațională a copilului este în multe țări o sărbătoare pentru copii care se celebrează la date diferite. În foarte multe țări, este sărbătorită la 20 noiembrie, ziua în care s-a adoptat Declarația Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului. În fosta URSS și în țările care i-au fost state satelit, data este 1 iunie, prima zi de vară în Emisfera Nordică. O parte din restul țărilor adoptă alte date. În România este sărbătorită în data de 1 iunie.

 

Ziua Copilului a fost menționată, pentru prima dată, la Geneva, la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor, în august 1925. După aceasta conferință, multe guverne au introdus ”Ziua Copilului”.

Ideea de a avea o zi internațională i-a venit lui Rubab Mansoor, elev în clasa a VIII-a și a fost acceptată și adoptată de către Adunarea Generala a Națiunilor Unite în anul 1954.

În anul 1954, Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul că fiecare Stat să dispună de o zi la așa-numita “Ziua Copilului”.

Nu se știe exact de ce ziua de 1 iunie a fost aleasă ca Ziua Internaționala a Copilului, însă exista o teorie potrivit căreia, consulul general chinez de la San Francisco a strâns un număr de copii orfani chinezi pentru a sărbători Festivalul Dragonului, care s-a întâmplat să fie chiar pe 1 Iunie, dată care a coincis, de asemenea, cu Conferința de la Geneva.

1 Iunie – Ziua Copilului este ziua în care se celebrează miracolul nașterii, miracolul purității, dar și întoarcerea la inocență.

Sursa Google

 

 

1 IUNIE ÎN ISTORIE

1475: Prima mențiune documentară a orașului Craiova.

Sursa Wikipedia

1945: Autoritățile române înființează Universitatea Bolyai din Cluj, cu predare în limba maghiară, pentru a arăta bunăvoință în perspectiva Tratatului de Pace din 1947.

Sursa Wikipedia

1946: Sunt executați la Jilava, Mareșalul Ion Antonescu, împreună cu Mihai Antonescu, Constantin Z. Vasiliu și Gheorghe Alexianu, în urma condamnării la moarte de instanța “Tribunalului Poporului”.

Sursa Wikipedia

1957: Televiziunea Română a transmis prima emisiune pentru copii de la Teatrul Țăndărică din București.

Sursa Google

2009: Un Airbus A 330, aparținând companiei Air France, a dispărut deasupra Oceanului Atlantic. Au fost 228 de victime, iar cutia neagră a fost găsită după 23 de luni de căutări.

Sursa Wikipedia

SourceWikipedia


ULTIMELE ARTICOLE

Prevenirea și gestionarea bullying-ului

Prevenirea și gestionarea bullying-ului. Fenomenul „bullying” ia amploare în zilele noastre din ce în ce mai tare, dovadă că se întețesc programele de prevenire și...

Indecizia și starea de bine

Indecizia și starea de bine. Deși ea este asociată cu anxietatea și mai târziu depresia, se pare că unii cred că oamenii indeciși pot...

Triunghiul – elevi, profesori, părinți și inteligența emoțională

Triunghiul – elevi, profesori, părinți și inteligența emoțională Pentru creșterea inteligenței emoționale trebuie să se implice chiar elevii. Nu este suficient ca doar alții să...

Dezvoltarea inteligenței emoționale

Dezvoltarea inteligenței emoționale. Anii de școală reprezintă timpul propice pentru copii în vederea dezvoltării inteligenței emoționale, cu urmări în carieră sau viața personală. Idei practice...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]