8.5 C
București
joi, 27 ianuarie 2022
Acasă Articole Ziua de azi 1 IUNIE ÎN ISTORIE

1 IUNIE ÎN ISTORIE

Ziua internațională a copilului este în multe țări o sărbătoare pentru copii care se celebrează la date diferite. În foarte multe țări, este sărbătorită la 20 noiembrie, ziua în care s-a adoptat Declarația Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului. În fosta URSS și în țările care i-au fost state satelit, data este 1 iunie, prima zi de vară în Emisfera Nordică. O parte din restul țărilor adoptă alte date. În România este sărbătorită în data de 1 iunie.

 

Ziua Copilului a fost menționată, pentru prima dată, la Geneva, la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor, în august 1925. După aceasta conferință, multe guverne au introdus ”Ziua Copilului”.

Ideea de a avea o zi internațională i-a venit lui Rubab Mansoor, elev în clasa a VIII-a și a fost acceptată și adoptată de către Adunarea Generala a Națiunilor Unite în anul 1954.

În anul 1954, Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul că fiecare Stat să dispună de o zi la așa-numita “Ziua Copilului”.

Nu se știe exact de ce ziua de 1 iunie a fost aleasă ca Ziua Internaționala a Copilului, însă exista o teorie potrivit căreia, consulul general chinez de la San Francisco a strâns un număr de copii orfani chinezi pentru a sărbători Festivalul Dragonului, care s-a întâmplat să fie chiar pe 1 Iunie, dată care a coincis, de asemenea, cu Conferința de la Geneva.

1 Iunie – Ziua Copilului este ziua în care se celebrează miracolul nașterii, miracolul purității, dar și întoarcerea la inocență.

Sursa Google

 

 

1 IUNIE ÎN ISTORIE

1475: Prima mențiune documentară a orașului Craiova.

Sursa Wikipedia

1945: Autoritățile române înființează Universitatea Bolyai din Cluj, cu predare în limba maghiară, pentru a arăta bunăvoință în perspectiva Tratatului de Pace din 1947.

Sursa Wikipedia

1946: Sunt executați la Jilava, Mareșalul Ion Antonescu, împreună cu Mihai Antonescu, Constantin Z. Vasiliu și Gheorghe Alexianu, în urma condamnării la moarte de instanța “Tribunalului Poporului”.

Sursa Wikipedia

1957: Televiziunea Română a transmis prima emisiune pentru copii de la Teatrul Țăndărică din București.

Sursa Google

2009: Un Airbus A 330, aparținând companiei Air France, a dispărut deasupra Oceanului Atlantic. Au fost 228 de victime, iar cutia neagră a fost găsită după 23 de luni de căutări.

Sursa Wikipedia

SourceWikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


ULTIMELE ARTICOLE

Vasile Dîncu: Nu se pune problema unei intervenții militare a NATO în Ucraina

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a spus miercuri, înainte de ședința CSAT programată pentru ora 13.00, că "nu se pune problema unei intervenții militare a...

Cumpără o franciză vindem-ieftin.ro chiar acum!

Vindem-ieftin.ro este o platformă online, un site în care clientul poate să își lase intențiile pentru achiziția de materiale de construcții. Pentru că activitatea...

A plagiat sau nu Nicolae Ciucă?

Nicolae Ciucă este al treilea premier implicat într-un scandal de plagiat, după ce jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit, într-un articol PressOne, că generalul în...

S-a încheiat greva șoferilor STB!

Angajații Societății de Transport București (STB) au suspendat acțiunea de protest și au reluat activitatea după cinci zile în care transportul public din Capitală...