În fiecare an, la data de 1 august este celebrată Ziua tanchiştilor.
Intuind avantajele oferite de carele de luptă, pe parcursul anului 1919, Ministerul de Război a solicitat guvernului francez achiziţionarea a 225 de ”care de luptă”.
În acest sens, a fost trimisă la centrul de la Ambronay o ”comisie” militară română, pentru achiziţionarea de tancuri uşoare.
În luna iunie 1919, însă, la solicitarea colonelului Traian Pascal, s-a aprobat reducerea numărului la 72 de ”care”, motivând că ”în stadiul în care se găseşte acum organizarea acestor maşini de război, ele nu pot fi utilizate individual în operaţiuni tactice rapide”, se arată în volumul ”Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010).
Prima ”Şcoală franceză de care de asalt pentru ofiţerii şi trupa română” urma să fie înfiinţată la garnizoana militară din Mihai Bravu (judeţul Giurgiu), dar, în urma verificării condiţiilor existente acolo, s-a dispus înfiinţarea ei la Giurgiu, aceasta începând să funcţioneze la 21 iulie 1919.
În aceeaşi perioadă, au început demersurile pentru pregătirea Şcolii de Care de Asalt la Mihai Bravu.
1.În anul 1473 se face atestarea documentară a orașului Zalău.
Zalău este municipiul de reședință al județului Sălaj, Transilvania, România, format din localitățile componente Stâna și Zalău (reședința).
Conform recensământului din anul 2011, Zalău are o populație de 56.205 locuitori.
2.În 1714, Dimitrie Cantemir a devenit primul român, membru al unui înalt for științific internațional (Academia din Berlin).
Dimitrie Cantemir a fost domnul Moldovei în două rânduri (martie-aprilie 1693 și 1710 – 1711) și un mare cărturar al umanismului românesc.
Printre ocupațiile sale diverse s-au numărat cele de enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog și compozitor.
A fost membru al Academiei de Științe din Berlin.
George Călinescu îl descria drept „un erudit de faimă europeană, voievod moldovean, academician berlinez, prinț moscovit, un Lorenzo de Medici al nostru.
Dimitrie era fiul domnului moldovean Constantin Cantemir. La moartea tatălui său în 1693, a fost proclamat domn după modelul lui Constantin Brâncoveanu, însă Poarta nu l-a confirmat în domnie.
3.În 1774, Joseph Priestley a anunțat descoperirea oxigenului.
Joseph Priestley a fost un teolog, chimist, pastor dizident, educator și filozof natural și filozof al politicii englez, care a scris peste 150 de lucrări.
Lui Priestley îi este atribuită descoperirea oxigenului, pe care l-a izolat sub formă gazoasă, cu toate că și Carl Wilhelm Scheele și Antoine Lavoisier au revendicat, de asemenea, această descoperire.
4.Pe 1 august 1834 a intrat în vigoare Legea de Abolire a Sclaviei din 1833, prin care se abolea sclavia în întregul Imperiul Britanic.
5.În 1862 are loc constituirea Ministerului Afacerilor Externe al României.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) este unul din ministerele care fac parte din Guvernul României.
Înființat la data de 20 iulie 1862, sub denumirea „Ministerul Afacerilor Străine”, a fost condus de Apostol Arsache, primul ministru al afacerilor străine al României moderne.
Denumirea de Ministerul Afacerilor Străine (MAS) s-a păstrat până la declararea Republicii Socialiste Române, când a fost modificată în Ministerul Afacerilor Externe (MAE), denumire care se păstrează și în prezent.
6.În 1921, la Haga a fost creată Curtea Internațională de Justiție.
Curtea Internațională de Justiție este principalul organ judiciar al Națiunilor Unite.
Ea are sediul în Palatul Păcii de la Haga, Țările de Jos. Principalele sale funcții legale sunt soluționarea litigiilor prezentate de către statele membre și de a da avizele consultative cu privire la întrebările adresate de către organele autorizate în mod corespunzător.
CIJ nu ar trebui să fie confundată cu Curtea Penală Internațională, care are de asemenea potențial „global” de competență.
7.Pe 1 august 1977 se declanșa greva generală a minerilor din Valea Jiului.
30.000 de mineri au blocat exploatările și au cerut să discute numai cu Nicolae Ceaușescu (1 – 3 august).